Oglas
· · Komentari: 0

HRISTOS VASKRSE: Danas se slavi USKRS i početak je SVETLE NEDELJE - ovo su običaji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik koji označava povratak Isusa u život, tačnije njegovo vaskrsenje.

1714837309_shutterstock_377160289-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Uskršnje slavlje počinje posle jutarnje službe, nakon čega se vernici pozdravljaju sa rečima Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse, i taj pozdrav, prema verovanju, treba da se koristi sve do Spasovdana, koji se slavi 40 dana, nakon Uskrsa.

Uskršnje slavlje takođe za verenike označava i kraj Velikog posta, pa su prvi mrsni zalogaji upravo uskršnja jaja. U okviru porodice se organizuje svečani ručak, a na trpezi se nalaze ofarbana jaja. Uskrs se proslavlja u krugu najbližih, porodice i voljenih ljudi.

Danas je takođe počela i Svetla nedelja, koja se još naziva i Vaskrsna ili Pashalna nedelja i traje do subote, 11. maja.

U crkvama se tokom ove nedelje svakog dana služi Sveta liturgija kao i na dan Uskrsa.

Prvi ponedeljak posle Uskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.

Svetla nedelja se završava nedeljom Antipashe. Tokom ove sedmice, Carske dveri se u hramu sve vreme drže otvorene, sve do Svetle subote.

U ovoj nedelji e ne posti sredom i petkom. Od Svetle nedelje počinje Pedesetnica - period koji traje pedeset dana od Vaskrsa do Duhova.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas