Oglas
· · Komentari: 0

DANAS SU PETROVSKE POKLADE: Ovo OBAVEZNO morate da uradite

Poslednjeg dana uoči Petrovskog posta obeležavaju se Petrovske poklade, odnosno veselja uoči Petrovdana. Kao i mnogi drugi praznici, i ovaj sa sobom nosi brojne običaje. A današnja verovanja najviše se odnose na hranu.

1719658138_ASDASD.jpg
Foto: Printskrin/Youtube
Oglas

Na današnji dan širom Srbije pripremaju se mrsne gozbe, a po nekim selima idu pokladni svatovi, dok se u drugim pale lile, buktinje od osušene brezove ili trešnjine kore.

Obično ih pale mladići i dečaci, obilazeći oko kuća, torova, izvora po tri puta, govoreći: Lila "gori žito rodi", ili "Veselo nam lile gore, da nam krave dobro vode". Domaćini kod kojih lilari dođu daju im belog mrsa i nešto drugo od hrane.

Naime, veruje se da će ona kuća koja nagradi lilare čitave godine biti berićetna.

Za to vreme devojke skupljaju slamu na gomilu i zapale je na seoskoj utrini, gde potom dođu i lilari i ostala omladina i započnu razna takmičenja i igre oko vatre, uz hranu koju su lilari sakupili u selu.

Prema narodnom verovanju, danas bi valjalo da se svi obavezno dobro najedu kako bi se pripremili za predstojeći veliki post. U nekim krajevima veruje se da oni koji se ogreše o ovo pravilo i kojim slučajem ne pojedu nešto masno i slasno mogu imati nesrećnu godinu.

Drugo verovanje koje vuče korene od davnina, posebno u istočnoj Srbiji, kaže da se danas nikako ne valja češljati jer sva kosa može otpasti s glave.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas