SELO Ojmjakon u dalekoistočnom delu Sibira važi za najhladnije nastanjeno mesto na planeti - najniža izmerena temperatura tamo je -71,2 °C.
Temperatura u Ojmjakonu pada ispod nule tokom većeg dela godine, a prosečna temperatura u gradu zimi pada na -58 stepeni Celzijusa. Dođe vreme kada temperatura dostigne tačku u kojoj mozak utrne, ljudi drže motore svojih vozila da rade 24 sata dnevno i jedu teške mesne proizvode da bi ostali živi. Ali ljudski mozak funkcioniše sasvim drugačije; smislili su bezbroj trikova da prežive hladnoću u ovom mestu.
Ojmjakon je rusko seoce u republici Saha, na obali reke Indigirke, u kojem živi oko 500 stanovnika. Prosečna temperatura u gradu zimi pada na -58 stepeni Celzijusa, ali tokom leta temperature mogu dostići i 25-30° Celzijusa. Vetar duva retko kad, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše.
Kako se selo nalazi blizu severnog pola, i dužina dana i noći tokom godine drastično varira — tokom decembra dan traje samo tri sata, a u junu čak 21 sat. Uprkos svemu tome, zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi, stanovnici ovog mesta su poznati po dugovečnosti. Možete li da zamislite kako u takvoj "ledari" izgleda svakodnevni život?
Za početak, nema mobilne telefonije, jer se uređaji smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju ugrejane garaže, automobile ne gase preko noći, jer ujutro ne bi ni mogli da ih upale.
Zbog problema sa zaleđenim cevima, kanalizacija nema mnogo smisla, pa se toaleti, uglavnom, smeštaju izvan kuća. Živa se u termometrima zamrzava, čak i mastilo u olovkama, a kad se vrela voda sipa u šolju i prospe u vazduh, pretvara se u snežni oblak.
Jede se meso, uglavnom. Stanovništvo Ojmjakona se najvećim delom bavi stočarstvom i ribolovom. Zbog izuzetno niskih temperatura i činjenice da se zemljište ledi do dubine od čak 1.500 metara, uzgajanje žitarica, voća ili povrća nije moguće, a u ishrani su, shodno tome zastupljeni divlji plodovi lokalnih biljnih vrsta.
Među lokalnim specijalitetima izdvajaju se mlečni proizvodi "hajak" i "kjorčeh", koji su slični puteru i sladoledu, kao i najpoznatije ojmjakonsko jelo — "stroganina" (ostrugana sveže zaleđena riba). Još jedan istaknuti specijalitet mesta su kocke leda napravljene od konjske krvi poslužene sa makaronima. Sve ovo je apsolutno neophodno za preživljavanje na ovom hladnom mestu.
U Ojmjakonu postoji jedna prodavnica, dom kulture i sportski centar, škole i vrtić. Zanimljivo je da deca idu u školu čak i kad temperatura padne na -50. Časovi se otkazuju za učenike od prvog do petog razreda samo ako temperatura padne na -52 stepena.
Okolina je bogata nalazištima i rudnicima zlata koji se eksploatišu, kao i izvorima tople vode, a turisti koji zalaze u ove krajeve – uglavnom to čine da bi testirali sopstvene granice. Tako je nedavno na ovom mestu održan maraton u najekstremnijim uslovima hladnoća.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU