Mudra kineska poslovica kaže: "Što manje jedete, to više uživate u ukusu; što više jedete, to manje uživate".
Ipak, malo ljudi voli da jede sporo. Obrok bi trebalo da traje pola sata do sat vremena, pa kada uhvatite sebe kako na brzinu, "s nogu", pod pritiskom stresa i obaveza gutate hranu, ne zaboravite da činite loše sebi i prisetite se zašto je mnogo bolje da jedete sporo.
Smanjujete rizik od prejedanja
Treba oko 20 minuta da bi signal sitosti stigao do mozga. Usporavajući unos hrane mozak će na vreme shvatiti da je telo sito.
Pročitajte još: Prehrambeni proizvodi koji će vam pomoći da održite OPTIMALAN NIVO šećera u krvi
Počećete da istinski osećate različite ukuse i teksture
Ako jedete sporije obroci će vam postati iskustveni doživljaj, a ne natrpavanje hranom. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte da cenite boje, ukuse, arome…
Smanjujete rizik od probavnih tegoba
Prebrzo konzumiranje hrane može da uzrokuje probleme sa varenjem, bolove u želucu, glavobolje i druge zdravstvene probleme. Na obroke gledajte kao na aktivnosti u kojima ćete se opustiti i uživati bez razmišljanja o problemima.
Pročitajte još: Koliko često treba da PEREMO ZUBE? Ovo je pravi odgovor!
Foto: Depozit
Jedite pre nego što postanete neizdrživo gladni
Ako ste previše gladni biće vam teško da jedete polako. Najbolji način je da ne čekate glad da biste jeli, nego da imate obroke u redovno vreme. Rasporedite tri glavna i dva međuobroka u vama odgovarajuće vreme.
Između zalogaja odložite viljušku/kašiku
Klasičan savet je da između zalogaja spustite pribor za jelo i sažvaćete hranu. Nakon što progutate, ponovo uzmite pribor. To će vas usporiti, ali i smanjiti nakupljeni stres.
Pročitajte još: Evo koliko često treba menjati dezodoranse
Koncentrišite se na hranu
Često dok jedemo gledamo TV, mislimo o nekim problemima, ali jelo uz obraćenje pažnje samo na jelo donosi mnogo veći užitak. Nemojte da pratite tuđi tempo nego se koncentrišite na sebe i ukus hrane koju unosite.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU