Veliki broj ljudi odlazi kod lekara zbog trovanja hranom.
Bilo da ste nešto pojeli na ulici, kupili i neadekvatno pripremili kod kuće, ili je do vaših usta došlo na neki treći način, rezultat je isti – ozbiljni stomačni bolovi, vrtogravica, povraćanje, temperatura. Uz ove savete možete da izbegnete trovanje hranom:
Dobro operite voće i povrće
Nije tajna da se pri uzgoju raznih vrsta voća i povrća koriste pesticidi. Iako služe da zaštite biljke od napada insekata, oni su vrlo štetni za ljudsko zdravlje. Međutim njihov najveći procenat možete ukloniti sa biljaka jednostavnim potapanjem u vodi i temeljnim pranjem. Sve listano povrće je potrebno temeljno prati jer se ono najčešće prska zaštitnim sredstvima.
Pročitajte još: Zašto se kaže da REN vredi KAO ZLATO? U Rusiji je NEZAMENLJIV, a evo i zbog čega
Obazezno odvajanje sirove hrane od one koja je pripremljena
Kada pripremate hranu u svojoj kuhinji vodite posebno računa gde stavljate sveže meso, a gde pripremljene komade. Daska za sečenje svežeg mesa ne sme da bude ona na koju ćete potom položiti pečene odreske. Takođe isti je slučaj i sa noževima koje ste koristili pri sečenju svežih šnicli. NJih morate temeljno oprati pre upotrebe na pečenom mesu.
Izbegavajte živa jaja
Upravo ona su razlog zbog čega s eu čovekovom organizmu pojavljuje bakterija Salmonella.
Pročitajte još: OBRATITE PAŽNJU! Kako seckate POVRĆE? Ovako je jedino PRAVILNO
Obratite pažnju na ostatke hrane
Ostaci hrane su realnost u velikom broju slučajeva i mogu ugroziti naše zdravlje. Kuvana jela ne bi trebalo da borave van frižidera duže od 2h. Takođe, većina kuhavih jela posle trećeg dana nije preporiučljiva za konzumiranje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU