Prema narodnom verovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara gromova.
Međutim, čuvarkuća je prirodan lek za mnoga oboljenja.
Čuvarkuća – ovako su je nazvali stari Grci i Rimljani koji su njen sok koristili za zaštitu drugih biljaka od štetočina i gusenica.
Pročitajte još: Ne bacajte pare! Napravite sami BOMBONE PROTIV KAŠALJA (VIDEO)
Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature.
Ova biljka ni danas nije dovoljno istražena, i uglavnom se koristi u narodnoj medicini!
Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta.
Pročitajte još: Voćka koja popravlja RASPOLOŽENJE i brani organizam od STRESA, a nalazi se i u parfemima (RECEPT)
Ono što je lekovito kod ove biljke je to što ona sadrži jabučnu i mravlju kiselinu. Široko je rasprostranjena u narodnoj medicini, i njoj se prepisuje delovanje na imunološki sistem i lečenje kancerogenih oboljena.
Pogodna je za sve ljubitelje cveća - one koji imaju male vrtove i one nemaju nedovoljno vreme da se posvete gajenju
Čuvarkuću ćete čuti i pod imenom "uhovnik" jer je dobra za ispiranje i eliminisanje viška masnoće iz uha. Pored ovoga može se koristiti za razna oboljena i povrede kože, posekotina i opekotina. Takođe, sok od ove biljke dugo se koristi i za otklanjanje kurjih očiju i bradavica.
Pročitajte još: Za otklanjanje stresa i nervoze potrebna vam je samo JEDNA ŠOLJICA ČAJA
Za upalu uha, iscedite dve do tri kapljice soka u uho i ostavite da tečnost deluje nekoliko minuta, a potom nakrivite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.
Sok od ove biljke kada se ukobinuje sa medom je dobar za upalu uha. Upotrebljava se i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.
Pročitajte još: Tačan SPISAK namirnica koje treba jesti, a prepune su vitamina i smrt za viruse
Listove čuvarkuće može u blenderu da sameljete, a potom i u plastičnoj posudi da pomešate sa medom (preporučljivo je da mešate drvenom kašikom). Zatim smesu sipajte u teglu, a teglu obložite aluminijumskom folijom kako svetlost ne bi doprla do nje. Smesa neka odstoji u tegli 5 dana. Od šestog dana uzimajte po dve kašičice i u narednih pola sata nemojte ništa jesti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU