· · Komentari: 0
MREŽE

Korak ispred svih: Kinezi razvijaju 6G mrežu

I dok ceo svet nestrpljivo čeka masovno širenje 5G mreže, najnaprednija nacija sa Istoka već je počela sa razvijanjem 6G tehnologije

Depositphotos_175647052_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Razvoj 5G mreže postao je stvar prošlosti za Kineske stručnjake! I dok se u nekim delovima sveta očekuju prvi uređaji i razvoj 5Gogije, Peking je otišao korak dalje i najavio planove za razvoj 6G tehnologije kako bi učvrstili svoju nadmoć u bežičnim vezama u svetu.

Kinesko ministarstvo nauke i tehnologije formiralo je dva nova tima za razvoj 6G mreže. Zadaci ovih timova su da povezuju nekoliko vladinih agencija i objedinjuju više od 30 stručnjaka sa univerziteta, istraživačkih centara i najnaprednijih IT korporacija.

Pročitajte još: NASA omogućava istraživanje svemira sa mobilnog telefona

Potpredsednik vlade Vang Si primetio je da trenutno globalno znanje ostaje u "istraživačkoj fazi" i da tačan put do 6G mreže još nije jasan. Međutim, Peking je odlučan u pobedi u trci za dominacijom u bežičnoj tehnologiji i planira da predstavi detaljan plan razvoja 6G mreže.

Pročitajte još: 5G mreža: Kako se tehnologija bori protiv virusa Covid-19?

Kineske kompanije bile su u intenzivnoj konkurenciji sa svojim američkim i južnokorejskim rivalima prilikom razvijanja 5G mreže koja će omogućiti brži internet i naprednije pametne telefone. 

Direktor Huawei, jedan od lidera u 5G revoluciji, Ren Džengfei, potvrdio je da kompanija već odavno radi na razvoju 6G mreže, ali da će ova tehnologija stići tek za deset godina.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.