Čuvena "pavlova torta" pravi se jednostavno i ne se koristi se brašno.
Ova torta je napravljena u čast čuvene ruske primabalerini Ane Pavlovne, jer ona nije jela belo brašno i strogo je vodila računa o liniji. Najveća prednost ovog slatkiša je što se kora pravi lako, a ukrašava sezonskim voćem.
Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara (Foto/Video)
Sastojci:
- 3 jajeta
- 350 grama šećera
- kašika sirćeta
- sezonsko voće
- 80-100 grama butera
- 50 grama bele čokolade (po želji)
- vanil šećer
- slatka pavlaka
Priprema:
Kora se pravi od tri belanceta i 100 grama šećera po belancetu. Od belanceta i kristal šećera se napravi gust šlag. Da bi dobio sjajnu boju doda se kašika sirćeta.
Da bi kora bila bela doda se kašika sirćeta.
Kada je šlag dovoljno čvrst, sipa se u pleh sa papirom za pečenje i stavi se u rernu koja se prethodno uključi na najjače. Čim se ubaci belance u rernu istog trenutka se smanji na 100 stepeni i - zaboravi! Kora se peče najmanje sat, a najbolje dva sata.
Kora se ubaci u rernu zagrejanu na 100 stepeni i bukvalno zaboravi!
Pošto ovaj recept ima bezbroj varijanti prema jednoj se kora pravi od prah-šećera jer je prijatniji za jelo. Međutim, šlag nije dovoljno čvrst i ne može da zadrži čuveni okrugli oblik. Neki kori dodaju mlevene bademe (kašika po belancetu), ali se tada ne dobija lepa bela boja kore koja je simbol balerine.
Neko koru pravi sa prah šećerom, ali tada nije dovoljno čvrsta.
Od tri žumanceta, 80 grama butera, vanil šećera i kašike kristal šećera se napravi krem. Neko dodaje i belu čokoladu, ali tada je krem malo slađi. Meša se dok se sve ne sjedini u lep krem. Stavi se u frižider da se ohladi, da bi se lakše razmazao po kori, u suprotnom bi se razlio.
Šlag uvek pravite od slatke pavlake, ne iz kesice!
Kada je kora definitivno pečena, a proveri se tako što se rukom pritisne površina, pa ukoliko "ne upadne" gotova je, izvadi se iz rerne. Kora mora dobro da se ohladi. Od slatke pavlake se napravi šlag. Nikada ne pravite šlag iz kesice, jer je previše sladak, kao i sama torta.
Pročitajte još: Rusi nisu poznati po slatkišima, ali ovaj KOLAČ morate probati
Kada se kora ohladi prvo se površina namaže kremom od žumanca, prekrije šlagom od pavlake i odozgo se ređa sezonsko voće.
Najlepša je sa jagodama, ali može bilo koje voće.
Pavlova torta je najlepša sa jagodama, ali oni koji ne vole previše slatke torte treba da iskoriste sezonu višanja i ukrase se marelama, jer će sladak ukus kore ublažiti kiselina ovog voća. Torta moće da se jede i sa kivijem, breskvama, malinama... Dodaje i listiće sveže nane, jer se fantastično slažu sa kremom od žumanca.