Oglas
· · Komentari: 0

VELIKAN KNJIŽEVNE I DRAMSKE SCENE: SINIŠA PAVIĆ - AUTOR najgledanijih TV SERIJA u istoriji RTS

Scenarista Siniša Pavić preminuo je u 92. godini u svom domu u Vlasotincu.

1723813506_518267_40797-serijajunacikzs1012201907-f_f.jpg
Oglas

Siniša Pavić rođen je 1933. godine u Sinju, a sa pet godina doselio se u Beograd. Po zanimanju je bio sudija, završio je Pravni fakultet u Beogradu. 1963. godine objavio je svoj prvi roman, ljubavnu priču “Višnja na Tašmajdanu”.

Posle velikog uspeha, knjiga je pretočena u film, u režiji Stoleta Jankovića, sa petnaestogodišnjom Nedom Arnerić u glavnoj ulozi.

NJegov drugi roman „Vruć vetar“ (1980) adaptiran je za istoimenu TV seriju, koja je prikazivana i u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji, a u nekim zemljama proglašena je za najbolju TV seriju ikada prikazanu. Na TV Beograd prvi put se pojavio 1971. godine s poznatom serijom “Diplomci”. Scenarista je čuvenih serijala “Otpisani” (prvih trinaest epizoda), “Pozorište u kući” (dvadeset sedam epizoda), “Vruć vetar” i drugih.

Siniša je napisao je četrnaest istorijskih TV drama: “Poslednji čin”, “Vreme zločina”, “Čovek koji je bombardovao Beograd”, “Misija majora Atertona” i drugih, kao i dramskih serija “Španac” i “Banjica”. Pisao je i pozorišne predstave, romane i filmske scenarije. Autor je scenarija za filmove: „Višnja na Tašmajdanu“, „Otpisani“, „Avanture Borivoja Šurdilovića“, „Laf u srcu“, „Čudo neviđeno“, „Moljac“, „Nema problema“, „Poltron“, „Bolji život“, „Tajna porodičnog blaga“, filmski serijal „Tesna koža“.

Autor je najgledanijih TV serija u istoriji RTS. Od „Vrućeg vetra“ preko „Boljeg života“, „Srećnih ljudi“, „Porodičnog blaga“, „Stižu dolari“, do “Bele lađe” Siniša Pavić ispisuje hronike savremenog srpskog društva.

(Secanja.com)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas