Oglas
· · Komentari: 0

TITO JE ZABRANIO OVU PESMU! A onda je jednog dana pesma neočekivano izvedena na jednoj proslavi (VIDEO)

Pesma "Pluća su mi bolna", koju je napisao Dragiša Nedović, duboko je urezana u istoriju bivše Jugoslavije. Nastala 1950. godine, ova balada reflektuje ličnu borbu autora s tuberkulozom.

1722588999_384261_josip-broz-tito-tito-jovanka-broz_ls.jpg
Foto: Novosti arhiva
Oglas

Nedović je u vreme nastanka pesme bio u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, što se oseća u svakoj reči pesme. Pesma je brzo stekla popularnost, ali s tom popularnošću došao je i mračan aspekt. U periodu, nakon objavljivanja ploče, zabeležen je veliki porast broja samoubistava među obolelima od tuberkuloze.

Ovaj zabrinjavajući trend privukao je pažnju vlasti, uključujući Josipa Broza Tita i Centralni komitet, koji su odlučili da zabrane prodaju ploča i izvođenje pesme. Objašnjenje za ovu odluku bilo je da pesma navodi na samoubistvo.

Zabrana je trajala desetak godina, sve dok pesma nije neočekivano ponovo izvedena na jednoj proslavi. Jovanka Broz, supruga Josipa Broza Tita, naručila je pesmu, a legendarna Nada Mamula ju je otpevala za nju. Ovaj trenutak označio je kraj zabrane i povratak pesme u javnost, prenosi Krstarica.

Tekst pesme odražava duboku tugu i osećaj neizbežne propasti:

"Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani. Živeću još danas, a možda i sutra. A onda zauvek, zbogom moj živote. Nije meni žao, bednoga života. Jer ja sreće nikad, osetio nisam..."

Pesmu "Pluća su mi bolna" prvi je snimio Zaim Imamović. Osim verzije Nade Mamule, poznata je i interpretacija Velibora Bore Spužića Kvake. Pesmi "Pluća su mi bolna" ne govori samo o jednoj numeri, već o vremenu, društvu i ljudskim emocijama koje su urezane u istoriju.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas