Oglas
· · Komentari: 0

TAJNU FILMA KRILI POLA VEKA: Tita u "Sutjesci" nije trebalo da igra Ričard Barton

Glumac Ričard Barton oživeo je lik Josipa Broza Tita u kultnom ostvarenju "Sutjetska". Ipak, uloga je prvobitno bila namenjena drugom glumcu.

1728551105_Foto-Printscreen-YouTube-Mika-Filmovi.jpg
Foto: Printskrin/Youtube/Mika Filmovi
Oglas

Reditelj Stipe Delić i producenti filma želeli su da u ovoj roli vide Bekima Fehmiua, o čemu je i sam glumac pisao u svojim memoarima "Blistavo i strašno". Odlomak vam donosimo u nastavku.

"Godinu dana ranije snimao se film 'Sutjeska'. Nikola Popović i Stipe Delić u restoranu hotela 'Palas' ponudili su mi ulogu druga Tita.
- Zašto ja? Ja ni po čemu ne ličim na Tita. Zašto ne uzmete Marka Todorovića, koji mnogo liči na njega, ili Vanju Draha, iz Zagreba?

- I ti pomalo ličiš. Spremi se da ideš i na Brione, da bi izbliza prostudirao Tita.

- NJegovi saradnici doneli su mi silnu literaturu. I Dedijerov dnevnik.

Kao što je običaj kod nas, više se nisu javili. Preko štampe sam saznao da Tita igra Ričard Barton. Bilo mi je krivo što će Anglosaksonac igrati Tita. Štampa nije objavila moje izjave o tome, iako su ih novinari tražili. Jedino je TV nedeljnik Studio iz Zagreba objavio moj intervju u kom sam rekao ko je sve od naših glumaca mogao da igra tu ulogu i na kraju: '... Drug Tito je zadao najveći udarac svim jugoslovenskim glumcima.'
Gospođa Rahela Ferari u salonu JDP mi reče: 'Siiine, pročitala sam tvoj intervjuuu. Alal ti vera. Tiii si pravo muško! Imaš muuuda do kolena! Dođi da te zagrlim.'

Irena Papas (nedavno je preminula, prim. aut.) kaže mi: - Stigla sam u ekipu filma 'Sutjeska'. Kroz tvoje priče prepoznala sam Batu Živojinovića, Smokija... Namerno sam ih pitala: 'Gde je Bekim? Zašto on ne igra?' Rekli su kako tražiš holivudske uslove, mnogo para... 'Bekim je tražio pare? On koji je odbio dve stotine pedeset hiljada dolara neto za pet nedelja?'- Čudno! Neka, neka, možda će vam ovaj pijani Englez bolje igrati.'

U Beogradu je premijerno prikazan film 'Avanturisti'. Novinar Džavid Husić iskoristio je priliku da i s političkog stanovišta zakači film, a posredno i mene: 'Kako je smeo da igra u filmu u kom bivši revolucionari postaju novi diktatori?'", napisao je glumac u svojim memoarima.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas