Oglas
· · Komentari: 0

Odlazak muze Roberta Altmana: Ko je bila Šeli Duval

Duvalova je verovatno bila najpoznatija po ulozi u filmu Stenlija Kjubrika "Isijavanje" (1980), u kojem je glumila Vendi Torans, suprugu Džeka Toransa kojeg je igrao Džek Nikolson

1720776195_6690133fe31a8b535001d716.jpg
Foto: Tanjug/AP
Oglas

Američka glumica Šeli Duval, zvezda filmova kao što su "Isijavanje", "Eni Hol" i "Popaj" umrla je četiri dana nakon svog 75. rođendana.

Duvalova je umrla u snu od komplikacija dijabetesa u svom domu u Blanku u Teksasu, objavio je Den Gilroj, koji je bio njen životni partner od 1989. godine, prenosi britanski "Gardijan".

"Napustila nas je moja draga, divna, očaravajuća životna partnerka i prijatelj. Previše patnje u poslednje vreme, sada je slobodna. Odleti, prelepa Šeli", naveo je Gilroj, a preneo "Holivud riporter".

Duval, svestrana glumica koja je bila muza Roberta Altmana proslavila se u nizu značajnih klasika iz 1970-ih, uključujući sedam filmova sa ovim režiserom, koji ju je prvi otkrio dok je bila na koledžu u svom rodnom gradu Hjustonu u Teksasu.

Debitovala je u filmu "Bruster Meklaud" (1970) kao tinejdžerka turistički vodič, pre nego što je glumila nevestu po porudžbini u "Makejb i gospođa Miler" iz 1971. Altman i Duval nastavili su saradnju u filmovima "Lopovi kao mi", "Nešvil", "Bafalo Bil i Indijanci", kao i "Tri žene" iz 1977. koju mnogi smatraju njenom najboljom ulogom i koja joj je donela nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Kanu.

Duvalova je verovatno bila najpoznatija po ulozi u filmu Stenlija Kjubrika "Isijavanje" (1980), u kojem je glumila Vendi Torans, suprugu Džeka Toransa kojeg je igrao Džek Nikolson.

Takođe se pojavila u dve značajne komedije: "Eni Hol" iz 1977. godine Vudija Alena i "Popaju" Roberta Altmana iz 1980. gde je glumila Olivu uz Robina Vilijamsa kao Popaja.

Kako je decenija odmicala, Duvalova se sve više posvetila produkciji dečije televizije, posebno se fokusirajući na nove adaptacije klasičnih bajki, za koje je nominovana za Emi i osvojila nagradu Pibodi.

Glumi se vraćala tek povremeno tokom 1990-ih, poput sporednih uloga u trileru Stivena Soderberga iz 1995. "Ispod površine", kao i adaptaciji romana Henrija Džejmsa "Portret jedne dame" iz 1996. u režiji Džejn Kempion.

Nakon pauze od 21 godine, Šeli Duval se vratila glumi i velikom platnu ulogom u  niskobudžetnom hororu "Forest hils" iz 2023. godine.

U jednom od svojih poslednjih televizijskih gostovanja, 2016. godine, Duvalova je govorila o svojim zdravstvenim problemima u emisiji "Dr Fil", a kasnije je u intervjuu za "Holivud riporter" razgovarala o snimanju Kjubrikovog filma "Isijavanje" kada je otkrila da je za nju to bilo iscrpljujuće iskustvo jer je on bio vrlo težak i zahtevan režiser.

(RT)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas