Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI ZA ON-LINE KUPOVINU

Evropol objavio 11 načina: Evo kako da bezbedno i sigurno kupujete iz fotelje

Evropska policijska služba (European Police Office) upozorava na proveru ključnih stavki kako korisnici ne bi bili prevareni prilikom on-line kupovine

ecommerce-2140603_960_720.jpeg
Foto: pixabay
Oglas

Popularna  „kupovina iz fotelje“ postala je svakodnevnica građanima sa Zapada. U Srbiji pak ovaj trend tek je u porastu, kako zbog neupućenosti potrošača tako i zbog trgovaca, koji su ovu opciju tek odnevdavno ponudili.

Pročitajte još: BEZBEDNOST NA INTERNETU: Tri loše navike opasne po podatke svakog korisnika

Najprodavaniji artikli preko interneta u Srbiji, kako pokazuju poslednji podaci, svakako su aparati za kuću, mali kućni aparati, ali i glomaznija bela tehnka.


Foto: Pixabay

Takođe, mnogi građani koji kupuju sa interneta češće se opredeljuju za domaće trgovce, a razlozi za to su prvenstveno strah od visine troškova carine, kao i strah da kupovinom robe sa stranog sajta nemaju kome da izjave reklamaciju.

Pročitajte još: Da li kupujete onlajn? To može imati velike POSLEDICE po vaše ZDRAVLJE

Saveti Evropske Unije

Evropol je objavio savete za sigurnu kupovinu preko interneta koji bi trebalo da pomognu da se smanji
broj online prevara. Korišćenje kreditne kartice je siguran metod plaćanja prilikom online kupovine sve dok vodite računa prilikom plaćanja kao i u bilo kojoj drugoj kupovini.

  • Kupujte od proverenih izvora, koristite marke i prodavnice koje su vam poznate ili koje ste već koristili i proveravajte kako su ocenjeni prodavci od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.
  • Proveravajte trajna plaćanja. Pre nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.



Foto: Pixabay

Pročitajte još: Zaštitite se: Kako korona virus utiče na povećanje sajber kriminala?

  • Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju: Dobro razmislite pre nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.
  • Koristite kreditne kartice pri online kupovini. Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavač kreditne kartice će vam vratiti novac.
  • Proverite da li je prenos podataka prikladno zaštićen. Potražite ikonicu katanca pored URL adrese i koristite HTTPS i SSL protokole kada ste na internetu.
  • Uvek spremite sva dokumenta vezana za vašu online kupovinu. Možda vam budu potrebni da utvrdite uslove prodaje ili dokažete da ste platili robu. Ukoliko ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici.


Foto: Pixabay

  • Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unapred. Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.

Pročitajte još: OPREZ! Možda ste žrtva "BENČINGA" ili "MOSTINGA", a da toga niste ni svesni - evo šta to ZNAČI!

  • Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete: Ukoliko vam se neko obrati online i traži novac, razmislite da li bi dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na ulici.
  • Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektronske pošte.
  • Izbegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu verifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code).
  • Nikada ne šaljite podatke o kartici u nezaštićenoj elektronskoj pošti: Neke online trgovine izvan Evrope traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili pasoša putem faksa kao garanciju.
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas