Napravite domaći kvasac
Ukoliko znate i volite da mesite hleb, zašto ne probate sami da napravite kvasac?
Pročitajte još: Kako da NAJBRŽE ODMRZNETE hranu i spremite obrok
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1 šolja mlake vode
- 1 kašika šećera, fruktoze ili melase (po želji)
- tegla ili staklena posuda
Sve sastojke pomešajte u kompaktnu masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mestu, može i u blizini radijatora ali ne na njemu, jer direktni izvor toplote "ubija" kvasac. Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, u zavisnosti od brašna koje ste koristili i da li ste dodali šećer.
Kvasac je gotov kada se pojave mehurići.
Kvasac je spreman za upotrebu kada se pojave mehurići na njemu i osetite miris vrenja. Ukoliko nameravate redovno da mesite hleb, u teglu sa kvascem svakodnevno dosipajte po pola šolje mlake vode i brašna, pa promešajte smesu, silikonskom ili drvenom varjačom.
Pročitajte još: Ove NAMIRNICE ne treba PODGREVATI: Mogu da izazovu ozbiljne PROBLEME
Imajte na umu da testo od ovako dobijenog kvasca sporije narasta, pa je najbolje da ga zamesite uveče a pečete ujutro.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU