Odgovor će vas možda iznenaditi.
Dosta jela koje spremamo zahtevaju prženje u manjoj ili većoj količini ulja. Međutim, postavlja se pitanje šta raditi sa ostatkom ulja nakon pripreme jela?
Većina domaćica prosipa ulje nakon prženja u sudoperu ili u wc šolju. Ipak, nijedna od te dve opcije nije dobra iz dva razloga.
Naime, postoji ozbiljna opasnost da se zbog hemijskih procesa sa ostalim jedinjenjim, ova masnoća pretvori u naslage i izazove zapušenja.
Pročitajte još: Ako stavljate ULJE u vodu dok kuvate TESTENINU, pravite VELIKU GREŠKU, a evo i ZBOG ČEGA
Drugi razlog je zagađenje vode, koje ostavlja znatno opasnije u dugoročne posledice.
Mala količina iskorišćenog ulja može da zagadi ogromne količine vode, što predstavlja pravu katastrofu za reke u koje se izliva kanalizacija.
Kako se rešiti iskorišćenog ulja?
Ukoliko je u tiganju ostalo jako malo ulja, pokupite ga papirnim ubrusima koje ćete posle baciti u smeće.
Ako je ipak ostalo znatno više ulja nakon prženja, sačekajte da se dobro ohladi, pa ga preručite u plastičnu flašu, koju ćete dobro zatvoriti kako ulje ne bi iscurelo, i baciti je u kantu.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU