Kada se natalože masnoće i nečistoće od kuvanja, šporet može da izgleda prljavo i zapušteno, iako ga perete deterdžentom za sudove posle svake upotrebe.
Da biste mu vratili sjaj, ne morate da koristite agresivne hemikalije, već su dovoljna sredstva koja svaka kuća ima.
Pročitajte još: PROZOR, mikrotalasnu ili TUŠ kabinu EFIKASNO ČISTI sitnica koju imate u KUHINJI
Poznato je da soda bikarbona čini čuda, a pomešana sa solju odlično razlaže masti nastale kuvanjem. Pomešajte po kašiku soli i sode bikarbone, dobro promešajte, pa dodajte kašiku vode. Mešajte dok ne dobijete pastu, pa je nanesite na žicu ili sunđer i njom očistite ringle i rernu.
Kombinacija limunove kiseline, koja razlaže masnoće, i sode bikarbone, borca protiv bakterija, odlična je za čišćenje zapuštenih površina sa debelim naslagama masti.
Pospite šaku sode bikarbone i trljajte ringle lilmunom.
Pospite šaku sode bikarbone po ravnoj ploči ili ringlama, a potom istrljajte šporet četvrtinom limuna. Masne fleke će nestati, a pritom nećete izgrebati površinu. Vlažnom krpom prebrišite šporet i uklonite ostatke sode bikarbone i limuna.
Alkoholno sirće čini čuda u kuhinji.
Dobar saveznik u borbi protiv nečistoće je i alkoholno sirće. Pomešajte ga sa vodom u razmeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Naprskajte ploče na šporetu i rernu, sačekajte malo da deluje, istrljajte ih sunđerom, pa isperite vodom. Ova mešavina je pogodna i za čišćenje kuhinjskih elemenata, koje ne morate ispirati vodom na kraju.
Kuvanje i so
Nije svejedno u kom momentu solimo hranu tokom njene pripreme, niti je to vreme isto za sve namirnice. Pre kuvanja trebalo bi posoliti pirinač, testeninu i meso, dok bi grašak i pečurke valjalo posoliti posle toga, a za luk je svejedno.
Pre kuvanja se sole pirinač i testenina.
Evo i zašto: pirinač, kao i testenina, upija slanu vodu tokom kuvanja i omekša. Meso bi trebalo posoliti pre termičke obrade, jer se ono tokom pripreme skupi i naknadno upije ukuse, pa će mnogo bolje apsorbovati začine ako ga odmah posolimo.
Pročitajte još: Pogledajte TRIK kako da vam INSEKTI ne upadaju u piće dok se odmarate u bašti
Grašak ćemo duže kuvati ako ga odmah posolimo, zato so treba dodati na kraju. Bogate vodom, pečurke ne valja soliti na početku pripreme, jer će prerano ispustiti sokove i postati “gumene”. Kada je luk u pitanju, ako želimo da bude hrskav i zlatast, dodajmo mu so na kraju prženja, a ako nam je potreban mekan, posolimo ga na početku pripreme,