Uskršnji hleb je italijanska i grčka tradicija.
Oglas
To je zaslađeno testo sa kvascem i obojenim jajima.
Odlučili smo da Uskrs učinimo još prazničnijim sa posipanjem na vrhu, ali to je potpuno neobavezno! To je zabavna i šarena tradicija koju možete dodati svom stolu. Ovaj hleb možete poslužiti na uskršnjem ručku.
Niste ljubitelj boja za hranu? Umesto toga, isprobajte naš recept za prirodnu boju za jaja!
Za hleb:
- Sprej za kuvanje
- 1 šoljica mlakog mleka
- 1/2 šoljice plus 1 kašičica. šećera, podeljeno
- 2 1/2 kašičice. ili 1 (0,25 oz.) pakovanje aktivnog suvog kvasca
- 4 1/2 šoljica višenamenskog brašna, plus još za površinu
- 2 dcl. soli
- 2 velika jaja
- 1/2 šoljice ili (1 štap) putera, omekšan i isečen na kockice
- Umućena jaja, za četkanje
- Prskalice, za preliv
Za jaja:
- 4 velika jaja
- 1 šoljica ključale vode, podeljene
- 2 dcl. destilovano belo sirće, podeljeno
- Boje za hranu
PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji
Metoda pravljenja
- Podmažite veliku posudu sprejom za kuvanje.
- U malu činiju ili posudu za tečnost dodajte mleko i 1 kašičicu šećera i pospite kvasac.
- Ostavite da odstoji dok ne postane penasto, oko 8 minuta.
- U posudi samostojećeg miksera sa kukom za testo pomešajte brašno, preostalu ½ šolje šećera i soli.
- Dodajte mešavinu mleka i kvasca i jaja.
- Mešajte dok se ne formira veoma mekano testo, oko 5 minuta.
- Povećajte na srednje veliku brzinu i dodajte puter kašiku po kašiku, dobro mešajte nakon svakog dodavanja, dok se testo ne odvoji od ivica posude, oko 15 minuta.
- Prebacite testo u podmazanu posudu, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči 1 do 1 1/2 sata.
- U međuvremenu napravite tvrdo kuvana jaja:
- Stavite jaja u srednju šerpu i pokrijte vodom.
- Na srednjoj vatri dovedite do ključanja.
- Pokrijte i isključite ringlu.
- Ostavite da odstoji 11 minuta, a zatim izvadite iz tiganja i potopite u ledenu vodu.
- Podeliti 1 šolju ključale vode između 2 činije.
- Dodajte 1 kašičicu sirčeta i željenu boju za hranu u svaku posudu.
- Dodajte jedno po jedno jaje i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, u zavisnosti od željene boje.
- Koristite šupljinu da biste je izvadili iz posude i ostavite da se osuši na rešetki postavljenoj preko pleha za pečenje.
- Zagrejte rernu na 375° i obložite veliki pleh papirom za pečenje.
- Na lagano pobrašnjenoj površini podeliti testo na 3 jednaka dela.
- Svaki komad umotajte u konopac dužine 90cm..
- Stavite užad jedan pored drugog po dužini na pripremljeni pleh.
- Gornje krajeve spojite zajedno, a zatim čvrsto upletite užad.
- Spojite krajeve da formirate krug i stisnite zajedno.
- U pletenicu utisnite obojena jaja, pa poklopite testo i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko 30 minuta.
- Premažite jajima i pospite na vrhu.
- Pecite do zlatne boje, 30 minuta
Jaja su isključivo dekorativna i ne treba ih jesti!
BONUS VIDEO:
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBU
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas