Sve je više onih koji boluju od povišenog holesterola u krvi
Savremeni, brzi način života često je ljudima izgovor koji koriste da bi se hranili nezdravo, mali broj ljudi je spreman da svoje vreme organizuje tako da ima mogućnost da se bar dva do tri puta bavi fizičkom aktivnošću.
Zbog toga je savremeni čovek izložen brojnim bolestima, a povišen holesterol i trigliceridi su među najčešćima.
Ukoliko vam je vaš lekar dijagnostikovao ovaj problem i posvetovao vas kako da ga lečite to je prvo što treba da uradite. Ipak, postoje i neki prirodni načini da se utiče na to da se ovaj problem što pre reši.
Osim adekvatne ishrane u prirodni se mogu naći namirnice, koje imaju blagotvorno dejstvo na loš holesterol i koje mogu da pomognu da se ovaj problem reši.
Dr. Lukas Švingšakl - sa Nemačkog instituta za ishranu ljudi Potsdam-Rehbruecke - sproveo je studiju koja je potvrdila da semenje ima veoma blagotvoran uticaj na zdravlje čoveka.
U njoj je dokazano da ulja i čvrste masti iz semana suncokerta, susama, lana i golice pozitivno utiču na lipide u krvi.
On savetuje da se hrana koja je bogata zasićenim mastima, kao što su puter ili mast, zameni hranom bogatom nezasićenim mastima, kao što su maslinovo ulje i suncokretovo ulje.
Napravite ovu smesu, koja ne može da zameni lekove, ali može da pomogne da lakše rešite problem sa visokim holesterolom.
Potrebno je:
- 100 g semenki suncokreta
- 100 g semenki lana
- 100 g susama
- 100 g golice
- 50 g cimeta
Priprema:
Sve semenje zajedno samleti na blender ili mašinicu za mlevenje šećera. Zatim pomešati sa cimetom i staviti u teglu. Jednu kašiku smese svake večeri potopiti u šoljicu jogurta i ostaviti do sutra u frižider.
Ujutru izvaditi pola sata pre nego što ćete konzumirati da postigne sobnu temperaturu i pojesti na prazan želudac.
Ova smesa je dovoljna za oko 3 nedelje. Nakon što potrošite proverite rezultate i posvatujte se sa lekarom da li dalje da nastavite.
Ovo nije prva studija koju je sproveo čuveni dr Švingšakl i njegov tim. Veliki broj njegovih studija, među kojima je i ova objavljene su u medicinskom magazinu u Journal of Lipid Research.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU