Danas je počeo jedan od najrigoroznijih postova u godini posvećen Bogorodici
Danas počinje Gospojinski post koji je posvećen Bogorodici, a pripada jedan od četiri velika posta koji pravoslavni vernici praktikuju u toku godine.
Pročitajte još: Narodni recept za vikend slatkiš iz BAKINOG KUVARA: Isprobajte izvrnutu pitu sa ŠLJIVAMA (RECEPT/FOTO)
Počinje na praznik Svetih mučenika Makaveja, a završava se na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, odnosno na Veliku Gospojinu 28. avgusta. Vernici koji su se pridržavali posta na ovaj praznik pristupaju Svetom Pričešću, a od davnina se verovalo da na ovaj dan posebno treba da se pričeste majke i deca.
Gospojinski post traje 14 dana, ali je jedan od najstrožijih postova. Što se tiče telesne strane posta, konzumira se posna hrana. Posti se na ulju i vodi, osim na Preobraženje, kada se jede riba.
Evo nekoliko predloga za lakši post, nudimo vam recepte koji se lako spremaju a post nećete prekršiti.
1. Pasulj je naizostavan obrok, a ovaj recept je od monaha sa Hilandara
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 3 veće glavicecrnog luka
- 4 čena belog luka
- 200 ml pasiranog paradajza
- 2 šargarepe
- 1 kašika brašna
- 1 kašika aleve paprike
- peršun
- so, biber
Priprema:
Pasulj stavite u veću šerpu, nalijte vodom da ogrezne i stavite na vatru da provri. Potom procedite vodu i nalijte opet. Crni luk sitno iseckajte, pa ga dodajte u šerpu zajedno sa šargarepom, peršunom i začinite sve po ukusu. Kada je pasulj prilično raskuvan, pomešajte pasirani paradajz i brašno, pa sipajte u lonac i sve vreme mešajte, a onda dodajte i sitno seckan beli luk. Pasulj ostavite da se kuva još desetak minuta. Kada je gotov, pasulj ostavite da se prohladi, a onda ga poslužite uz omiljenu salatu.
2. Krompiruša na vodi
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 4 veća krompira
- 200 ml kisele vode
- so, biber
Priprema:
Crni luk iseckajte sitno, pa dinstajte na malo vode i posolite. Za to vreme očistite krompir, zatim ga izrendajte na krupno rende, pa ga pomešajte i propržite zajedno s lukom. Dok se krompir dinsta, dodajte sve žačine po ukusu, mešajte još dva-tri minuta, pa sklonite tiganj s ringle. Prvu koru stavite na radnu površinu, pa je poprskajte kiselom vodom i stavite još dve kore preko nje, koje ćete takođe poprskati kiselom vodom. Na treću koru ravnomerno rasporedite izdinstani krompir i luk, pa urolajte i složite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Postupak ponavljate sve dok imate kora i fila. Kiselom vodom poprskajte svaki rolat. Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni.
3. Boranija na vodi pripremljena na ovaj način uskusnija je od one sa mesom
Sastojci:
- 1 kg boranije
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 500 ml soka od paradajza
- so, peršun
Piprema:
Crni i beli luk sitno naseckajte. U dublju šerpu stavite red boranije, potom malo crnog luka i seckanog peršuna, pa posolite po ukusu. Postupak ponavljate sve dok imate sastojke. Nalijte vodom da ogrizne, ostavite da proključa, a onda smanjite temperaturu. Kad boranija omekša, prelijte je sokom od paradajza i kuvajte još 45 minuta. Voda bi trebalo potpuno da ispari, a paradajz sok da se ukrčka.
4. Posna manastirska pita po receptu Hilandarskih monaha
Sastojci:
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 500 ml mlake vode
- pola šoljice suvog grožđa
- 6 kašika džema od kajsija
- sok i rendana korica jedne pomorandže
- pola kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbome
- rendana korica limuna
- pola kašičice cimeta
Priprema:
Rernu odmah uključite da se zagreva na 180 stepeni. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promešajte da se sjedini. Zatim redom dodajte suvo grožđe, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmešajte varjačom. Okrugli kalup prečnika 28 cm obložite pek papirom, sipajte smesu za pitu i poravnajte je kašikom. Pecite oko 30 minuta. Kada je pečena izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi, presecirte je po dužini na dve kore, pa donju premažite džemom. Potom preklopite gornjom korom, a pre služenja kolač po želji pospite šećerom u prahu.
5. Postan kačamak sa crnim lukom
Sastojci:
- 1/2 kg kukuruznog brašna
- 2 glavice crnog luka
- 1 l vode
- prstohvat soli
Priprema:
U litar posoljene vode koja vri lagano sipati pola kilograma kukuruznog brašna. Dok sipate neprestano mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Kad se kukuruzno brašno dobro ukuva na tihoj vatri (oko 20 minuta), ostaviti na toploj ringli da se prokrčka još oko pola sata. Crni luk iseckati, prodinstati ga na malo vode dok ne omekša, i malo posoliti. Sipati kačamak u tanjir, a preko kačamaka sipati kašiku pripremljenog crnog luka i služiti.
6. Postan slatki kupus
Sastojci:
- pola glavice kupusa
- šargarepa
- 100 ml soka od paradajza
- voda, so, brašno, aleva paprika
Priprema:
Pola glavice kupusa iseći na rebarca, dodati sitno seckanu šargarepu, posoliti i preliti vodom da ogrezne i kuvati oko 40 minuta ili dok kupus ne omekša. Pred kraj kuvanja sipati sok od paradajza. Kada provri u manjoj šoljici sipati kašiku brašna, malo aleve paprike i razmutiti u malo vode pa uz neprestano mešanje sipati u kupus. Držati na ringli još par minuta.
7. Posna čorba od paradajza
Sastojci:
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 l soka od paradajza ili pasiranog iz tetrapaka
- 1/2 šargarepe
- jedna suva papričica
- posna testenina
- začini: so, šećer, origano, malo mlevene paprike, biber.
Pročitajte još: Baka Jelin recept za PILETINU SA PAVLAKOM: Tražićete porciju više (RECEPT/VIDEO)
Priprema:
Sipati u šerpu paradajz i sitno seckani crni luk da provri. Zatim dodati narendanu šargarepu i papričicu, malo šećera da ubije kiselost paradajza i malo soli, malo mlevenog bibera i origano po ukusu. Potom dodati posnu testeninu po želji i kad se skuva servirati.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU