Oglas
· · Komentari: 0

OMILJENA TORTA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Napravite markizu po Dijaninoj recepturi

Torta u kojoj uživaju sva čula, a i Novaku je bila omiljena – markiza po receptu Dijane Đoković.

1734009144_Foto-Dijana-torta.jpg
Foto: Jutjub printskrin, Profimedia
Oglas

Novak i Jelena Đoković praktikuju poseban režim ishrane, bez mesa i glutena, a isti program prate i njihova deca. Međutim, majka najboljeg tenisera sveta nije toliko stroga i, po sopstvenom priznanju, ume da „prekrši pravila” kada je unuci zamole da im spremi prave palačinke.

Jednom prilikom Dijana Đoković ispričala je šta je pravila Novaku kada je bio mali. Kao i većina dece, obožavao je razne poslastice.

- Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i markiza tortu, nju je obožavao. I ne samo Nole, sva tri sina su volela slatkiše - otkrila je Dijana jednom prilikom. Markiza torta, kao što joj i nobl naziv kaže, vodi poreklo iz Francuske.

Ovaj kremasti delikates vrlo je jednostavan za pripremu, a karakterističan je po bogatom ukusu i raskošnoj teksturi. Svaki pravi sladokusac trebalo bi da zna kako se pravi. Recept za markiza tortu je univerzalan, mada, u zavisnosti od želja i ukusa, nekad ima izuzetaka od pravila.

Markiza torta - sastojci:

2 dl svežeg mleka
400 g piškota
250 g maslaca
250 g čokolade za kuvanje
10 jaja
250 g šećera
250 g slatke pavlake
kašičica ruma

Markiza torta - priprema:

Najpre odvojte žumanca od belanaca. Mutite žumanca mikserom dok ne dobijete penastu smesu. Dok mutite, postepeno ubacujte 125 grama šećera dok se sve dobro ne sjedini.

Sipajte smesu u šerpicu, kuvajte nekoliko minuta, pa pred kraj ubacite čokoladu i rum. Kuvajte dok ne dobijete gladak fil.

U međuvremenu umutite maslac i dodajte u smesu.

U drugoj posudi sjedinite belanca sa preostalim šećerom i mutite dok ne dobijete šam. Umešajte ga sa čokoladnim filom.

Piškote potopite u mleko kako bi malo omekšale. Poređajte ih na dno okruglog kalupa prečnika 25 cm, preko njih sipajte krem i poravnajte. Piškote možete da poređate i uz krug kalupa, kao ogradu.

Odložite u frižider. Najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Na kraju, umutite slatku pavlaku i napravite šlag, pa dekorišite tortu čokoladnim mrvicama ili seckanim pečenim lešnicima.

(Hello)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas