Kako vreli dani doživljavaju svoju vrhunac ovog leta, teška hrana pa čak i dezerti ne izgledaju primamljivo. Zato tražimo lagane alternative koje neće opteretiti naš želudac
Zato smo otkrili ovaj neverovatno lagan i osvežavajući kolač, koji je pritom i zdraviji od ostalih tradicionalnih poslastica na koje smo navikli.
Pročitajte još: Raspodija ukusa: Jednostavan i bogat kolač sa orasima koji se topi u ustima (RECEPT/VIDEO)
Sastojci za koru:
1 ½ šolje višenamenskog brašna
5 kašika granuliranog šećera
½ kašičice soli
2 kašike vode sobne temperature
½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
Sastojci za punjenje:
⅔ šolje granuliranog šećera
2 kašike brašna za sve namene
¼ kašičice soli
3 velika jaja , + 3 velika žumanca
1 ½ kašike rendane korice pomorandže
velika narandžasta
½ šolje sveže ceđenog soka od pomorandže
Dodatna pomorandža i/ili šlag za dekoraciju
Priprema
POČNITE PRAVITI KORU:
Postavite rešetku za pećnicu na srednji položaj i zagrejte rernu na 200 stepeni. U srednjoj posudi za kuvanje umutite 1 ½ šolje (185 g) brašna, ½ kašičice soli i 5 kašika šećera. Dodajte vodu i maslinovo ulje u smesu i mešajte gumenom lopaticom dok se ne formira jednolično testo i ne bude vidljivo suvo brašno. Oblikujte testo u tepsiju sa pričvršćenim dnom. Stavite posudu za pečenje na lim za pečenje i stavite lim za pečenje u rernu kada dostigne temperaturu. Neka se kora peče dok ne porumeni i bude čvrsta na dodir (30-35 minuta u rerni).
Koristite rukavice za rernu da uklonite lim za pečenje iz rerne i stavite ga na rešetku za hlađenje. Pustite da se potpuno ohladi.
POČNITE PRAVITI PUNJENJE:
U srednjem tiganju umutite preostalu ⅔ šolje (135 g) šećera, 2 kašike brašna i ¼ kašičice soli. Dodajte jaja i žumanca i umutite dok ne ostanu tragovi jaja. Dodajte sok i koricu od pomorandže i umutite dok se ne sjedini.
Stavite šerpu na srednju nisku vatru i kuvajte je dok smesa ne postane gusta. Isključite ringlu i procedite mešavinu narandže kroz sitno sito postavljeno iznad velike posude za kuvanje. U ohlađenu koru još toplu sipajte proceđenu smesu od pomorandže. Vratite tortu na pleh i pecite dok se fil ne stegne i jedva da se trese kada se pleh za tortu protrese (8-12 min).
SLUŽENJE:
Ostavite da se kolač potpuno ohladi najmanje 2 sata. Kada se kolač potpuno ohladi, uklonite spoljni metalni prsten kalupa za kolač i stavite kolač na tanjir za serviranje i ostavite u frižideru 1-2 sata. Kada budete spremni za posluživanje kolača, isecite ga na kriške i poslužite. Koristite dodatne ukrasne pomorandže ili šlag kako god želite.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU