Tajna je u jednom neočekivanom sastojku i jednom broju koji pravi veliku razliku!
Ako volite makarone sa sirom, znajte da postoje trikovi profesionalnih kuvara koji ovo jelo podižu na mnogo viši nivo!
Makaroni su ukusni, brzo se skuvaju, pomešate ih sa sosom i zapečete u rerni da dobiju koricu, ali morate pripaziti da ne napravite najčešće greške zbog kojih se sir neće istopiti, ili će se sos "razdvojiti", odnosno masnoća će isplivati na površinu i dobićete masno jelo.
Ovo su trikovi profesionalnih kuvara za spremanje testenine!
Pravi makaroni sa sirom počinju pripremom bešamela, sosa od maslaca, brašna i mleka.
Često ljudi preskoče ovaj korak, a veoma je važan, skrob u brašnu će sprečiti da masnoća ispliva na površinu. Dakle, najpre napravite bešamel - zagrejte dve kašike maslaca, dodajte dve kašike brašna, mešajte dva minuta na srednjoj vatri i potom dodajte oko 300 mililitara mleka.
Mešajte i kada se sos ujednači, dodajte rendani sir.
Profesionalni kuvari kažu da je izbor sira sledeća greška koju svi prave!
Ako vas mrzi da rendate dugo, uzećete mlađi sir, gaudu, ementaler ili slično, i brzo ćete biti gotovi ali mlađi, samim time i svetliji sirevi, nemaju mnogo ukusa.
Kuvari zato uvek stavljaju i stariji, tamniji sir, on se teže renda ali daje mnogo ukusa.
Mlađi sir će se potpuno istopiti, ali stariji kao što su čedar, parmezan, kozji ili slični, postaće "rastegljivi" ali se neće istopiti.
Zato kuvari koriste "magičnu" formulu - odnos mladog i starog sira trebalo bi da bude tačno 2:1. Dve trećine mekšeg sira omogućiće gust, baršunast sos dok će trećina starijeg sira dati pun ukus.
Za kraj, kuvari predlažu dva tajna sastojka - crni biber odlično ističe ukus sira, a dok spremate bešamel, dodajte mu kašičicu senfa, dobićete pikantniji sos jačeg ukusa.