Oglas
· · Komentari: 0

DUGO STE U VEZI, A VARNICE SU SE SMANJILE? Bračni terapeut otkriva kako da pojačate privlačnost u krevetu

Bračni i porodični terapeut otkriva kako da poboljšate intimnu privlačnost u vezi.

1716032590_shutterstock_2361709403.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Porodični i bračni terapeut Ijan Kerner svakodnevno se susreće sa različitim pričama i problemima svojih klijenata. Nedavno se za Si-En-En osvrnuo na gorući problem kod mnogih parova - se*ualnu privlačnost.

Nedavno je ispričao priču sa jedne bračne terapije. Muškarac je tvrdio da ne oseća nikakvu privlačnost u krevetu sa ženom. Pripisivao je to stresu, hormonima ili anksioznosti. Međutim, u odvojenom razgovoru sa terapeutom ispričao je drugačiju priču. Naime, odlučio je da budE u odnosu sa osobom koja ga ne privlači se*sualno. Postavlje se pitanje zašto bi to neko uradio ako ne oseća nikakve varnice?

Terapetu je razgovarao sa mnogim muškarcima u 30-im godinama koji su mu rekli da kada su konačno našli ženu koju su želeli da ožene, ona je ispunjavala sve osim jednog. Karakteristike na toj listi uključivale su "biće moja najbolja prijateljica", "biće sjajna majka“, "naši prijatelji i porodice se tako dobro slažu" i "ona me zaista voli". Jedina stvar koja se nije podudarala jeste se*sualna privlačnost.

Se*ualnost je jedna od važnih stvari koja razdvaja romantičnu vezu od platonske. Predstavlja jednu vrstu "lepka" koji pomaže partnerima da budu povezani, dodaje bračni terapuet. Istraživanja pokazuju da, iako je fizička privlačnost jedna od važnijih stvari koji ljude vide u potencijalnom partneru, ipak nije na prvom mestu kod mnogih muškaraca i žena, rekao je dr Džastin Lehmiler sa Kinsi Instituta na Indijana Univerzitetu.

Šta je još važno?


Dobar intimni odnos može da pomogne u zaštiti od psihičkog stresa, uključujući anksioznost i depresiju, pomaže parovima da ostvare dublju vezu i poboljšava zadovoljstvo vezom.

"Ako je veza obrok, seksualni deo bi trebalo da se smatra njegovim sastavnim delom, kao što je protein, umesto neozbiljnim delom kao što je desert", kaže Eva Dilon, se*sualni terapeut iz NJujorka.

"Po mom iskustvu, moguće je da žene neguju želju za partnerom uz značajan napor, ali ako muškarac nema želju za svojom partnerkom na početku veze, nikada je neće poželeti", dodala je Dilon. 

Ipak, manjak se*sualne privlačnosti ne predstavlja uvek problem za parove, rekla je seksolog dr Ivon Fulbrajt.

"Za neke ljude nedostatak se*sualne privlačnosti može da dovede do neverstva ili razvoda. Za druge, nedostatak privlačnosti postaje problem samo kada se okrenemo društvenim očekivanjima u vezi sa intimnim odnosmi željom", rekao je Fulbrajt,  profesor na katedri za sociologiju na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, piše Si-En-En.

Ipak neke psiholozi i terapeuti upozoravaju da se ne stavlja previše naglaska na važnost trenutne se*sualne privlačnosti.

"Imamo pogrešno shvatanje da moramo da budemo fizički privučeni nekome kada se prvi put sretnemo ili da nema potencijala za vezu. To jednostavno nije tačno. Privlačnost može da raste kako nekoga upoznate i doživite povećanu bliskost i povezanost", rekla je se*sualna terapeutkinja dr Rejčel Nidl. 

Kako da povećate privlačnost u odnosu?


Šta treba da uradite ako vi i vaš partner ostanete bez se*sualne energije? Fulbrajt je upozorio da ne treba davati sveobuhvatne savete, već da to zavisi od samih partnera. 

"Parovi moraju da odluče koliko će biti iskreni jedno prema drugom. Nemojte misliti da je sve izgubljeno ako ste u dugoj vezi. Za neke parove, se*sualna želja može vremenom da raste ako se fokusiraju na nju, rekao je Dilon i dodaje da bi svako trebalo da ima u vidu da je se*sualno zdravlje barometar ukupnog zdravlja. Ipak, ako zaista doživljavate neobjašnjiv pad interesovanja za intimni odnos, razmislite o razgovoru sa svojim lekarom. Možda je vaš nivo testosterona zaista pao, ali svakako šta god da je u pitanju bračni terapeut savetuje da budete iskreni sa svojim partnerom i otvoreno razgovarate o sopstvenim željama, poteškoćama i nedoumicama. U razgovoru je ključ!

Mondo 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas