Spremanje jela i kolača je divna osobina koja je korisna za kuvara, ali i za one kojima ćete prineti tanjir, jer se time rađa ljubav.
Uživate da kuvate, da spremate kolače ili torte, a naročito kada to činite za druge. Znajte da je to više od ljubavi prema spremanju hrane i načina iskazivanja kreativnosti.
Pročitajte još: Da biste bili zdravi potrebno je da ugađate svom mozgu, a evo i kako
Stručnjaci kažu da nam kulinarstvo pomaže da se oslobodimo stresa, ali ima i druge psihološke prednosti. Ono je dobra prilika da nekome prenesemo emocije, jer hranom možemo da saopštimo ono što nismo u stanju da iskažemo rečima.
Hrana često govori više od reči.
- Ovo saznanje može da bude korisno za ljude koji imaju poteškoće u izražavanju emocija rečima, pa tako zahvalnost i saosećanje pokazuju onim što su ispekli ili skuvali - kaže Suzan Vajtburn, profesorka psihologije na univerzitetu Masačusets.
Spremanje jela zahteva pažnju, a nekad i mnogo vremena. Morate da merite potrebne sastojke, da se fokusirate na ono što radite, na miris i ukus hrane, što može da rezultira smanjenjem stresa, smatra profesorka psihologije na univerzitetu u Bostonu, Dona Pinkas.
Pročitajte još: Muškarci se češće poveravaju prijateljima, devojke se zbog toga ljute, a ne shvataju da prave veliku grešku
To je jedan od razloga zašto je kulinarska terapija sve zastupljenija, odmah posle umetničke. Džon Vajt, dobitnik prestižnog britanskog priznanja u oblasti pekarstva 2012. godine, rekao je da mu je ovaj posao pomogao da se suoči sa maničnom depresijom, jer dok nešto kuvate ili pečete nemate vremena da razmišljate o drugim stvarima.