Oglas
· · Komentari: 0

SRČANI UDAR ILI NAPAD PANIKE? Evo u čemu je glavna razlika

Često dolazi do mešanja simptoma

1711815414_shutterstock_2216426847.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Često osoba koja prolazi kroz napad panike ima utisak da je u pitanju srčani udar. I zbog toga strah još više raste. Caka je u tome što se ova dva stanja zaista manifestuju veoma slično.

Kako izgleda napad panike?

Napadi panike se javljaju iznenada i bez očiglednog razloga. Traju od nekoliko sekundi do nekoliko desetina minuta i završavaju se osećajem olakšanja i intenzivnog umora. Među simptomima napada panike su ubrzan puls, lupanje srca, znojenje, drhtavica, osećaj gušenja, nelagodnost u grudima ili stomaku, osećaj nesvestice i gubitak kontrole, talasi vrućine ili hladnoće.

Većina ovih simptoma javlja se i kod srčanog udara.

U čemu je glavna razlika između napada panike i srčanog udara? 

Napad panike može izazvati oštar bol u predelu srca. Ako snažno udahnete i izdahnete, bol se pojačava. Isto se dešava ako pritisnete rukom u predelu grudi. Ovaj bol uglavnom nestaje u roku od najviše deset minuta.

Sa druge strane, kod srčanog udara bol, koji uopšte i ne mora da se javi, oseća se kao pritisak. Lokalizovan je na sredini grudnog koša i može se proširiti na levu ruku, vrat i leđa. Intenzitet bola se ne pojačava ako udišete ili ako pritisnete rukom grudni koš. Traje duže od deset minuta ili prestane pa se vrati.

Još nekoliko ključnih razlika:

Kod napada panike:

  • peckanje po celom telu
  • osećaj mučnine, nekad i povraćanje
  • ubrzano ili duboko disanje često prethodi napadu panike

Kod srčanog udara:

  • peckanje u levoj ruci
  • nema osećaja mučnine
  • nedostatak vazduha. Ako se uspaničite počećete brzo da dišete - a to je simptom napada panike, a ne srčanog udara.

Napadi panike ne izazivaju srčane bolesti, niti bolesti srca izazivaju napade panike. Ipak, ako osećate ove simptome, koje je često teško razlikovati, obratite se lekaru koji će pregledom i analizama sa sigurnošću utvrditi da li imate probleme sa zdravljem srca. 

Ako osetite bol u grudima koji ne prestaje ili odlazi i vraća se, što pre se javite lekaru, jer ovo može biti znak potencijalnog srčanog udara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas