Oglas
· · Komentari: 0

BATA I LULA ZAJEDNO U VEČNOSTI: Telo legendarnog glumca premešteno u njegovo rodno selo (FOTO)

Danas su iz Aleje zaslužnih građana premešteni posmrtni ostaci Bane Živojinovića i time se ispunila njegova poslednja želja - da počiva pored svoje supruge

1714477193_Foto-V.-Danolov-Ataimages.rs-Bata-Zivojinovic.jpg
Foto: V. Danolov, Ataimages.rs
Oglas

Velikan srpskog glumišta Velimir Bata Živojinović danas je premešten iz Aleje zaslužnih građana u Beogradu u njegovu rodnu Koraćicu. Dramski umetnik će tako konačno počivati pored supruge Julijane Lule Živojinović.

NJihov grob u porti Crkve Svete Trojice u Koraćici gledaće na prodičnu kuću, koju su često posećivali i koja je bila oaza mira.

- Za mene koji koji nisam prisustvovao očevoj sahrani, ovo je posebno emotivan trenutak... Najvažnije nam je što će naši roditelji koji su zajedno proveli preko 60 godina zajedničkog života, sada biti zajedno i u večnosti - izjavio je nedavno za Kurir Batin sin Miljko Živojinović.

Opelu služi vladika Jovan Šumadijski, a njemu neće prisustovati ćerka Jelena zbog obaveza na Kubi, gde živi i radi.

- Molite se Bogu za naše pokojnike, jer samo tako ih ne prepuštamo zaboravu. Jedan od najvećih grehova zaborava. Pred Bogom niko nije mrtav i svi su živi. U molitvi osećamo kao da razgovaramo s njima - rekao je vladika Jovan.

Pored oca, kao najveća podrška, tu je unuka Dina.

 

Foto: Ataimages.rs

Na opelo su došli i glumac Miša Dragičević i Goran Dželatović. Dželatović je inače najbolji prijatelj Miljka Živojinovića, sina našeg pokojnog glumca Velimira Bate Živojinovića. Na glumčevoj sahrani nosio je krst i veoma ga je pogodila njegova smrt. U više navrata je sedeo i pričao s Batom, a njegove savete uspešno je usvajao. Danas je obukao jaknu koju je Bata nosio u filmu "Valter brani Sarajevo".

Slavni glumac je preminuo 2016. godine, a porodica je nakon smrti Lule Živojinović 2019. godine zatražila da se njegovo telo prenese u Koraćicu.

- Dobili smo saglasnost pre četiri godine, međutim, ubrzo nakon toga je počela pandemija koronavirusa. Dve godine kasnije ponovo smo pokrenuli taj proces, ali ispostavilo se da u blizini prolaze vodovodne cevi kojima se snabdeva celo selo. Angažovali smo bager da se to sredi. Bagerista Dragan Živković, koji je izuzetno poštovao oca, to je uradio besplatno. Onda smo morali da sačekamo da prođe godinu dana kako bi se zemlja slegla i da bismo se uverili da neće doći do pucanja cevi, koje bi možda poplavile grobno mesto i ugrozile meštane. Sad su se stvorili uslovi za to - ispričao je za Miljko.

Foto: Ataimages.rs

Dozvolu za premeštanje porodica je dobila još 2020. godine, kad je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić potpisao saglasnost da se ekshumiraju posmrtni ostaci Živojinovića.

- Porodica Velimira Bate Živojinovića izrazila je želju da se ekshumiraju posmrtni ostaci našeg legendarnog glumca, sahranjenog u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju 2016. godine, i prenesu u portu Crkve Svete Trojice u Koraćici, Batinom rodnom mestu, za koje je, i pored sveta koji je obišao i koji mu se divio, bio i ostao izuzetno vezan. Grad Beograd poštuje volju porodice velikana jugoslovenskog i srpskog filma - navodi se u saopštenju koje je gradonačelnik izdao 2020. godine.

Foto: Ataimages.rs

Legat

- Legat je još uvek u pripremi. Potrebno je da se prvo završi rekonstrukcija velike sale Kulturnog centra. Porodica je odabrala predmete koji će biti izloženi - rekao je Miljko Živojinović.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas