Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЦВЕТ КОЈИ ТРЕБА ДА УНЕСЕТЕ У КУЋУ ЗА УСКРС: Верује се да ће вам донети срећу и благостање

Погледајте која биљка вам према старом народном веровању може донети срећу

1714735875_shutterstock_2160017565.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Готово да нема старе куће у Србији која у свом дворишту није имала дрво јоргована. Нежни и умилни мирис ове рајске биљке, само је један од разлога зашто је ово дивно дрво толико популарно у нашој земљи.

Многи ће се обрадовати када сазнају да је јоргован веома издржљива биљка, иако делује нежно и елегантно. Није му потребна посебна нега и поприлично лако успева, а поред препознатљивог плавог, односно лила цвета, постоје и нежни розе, као и бели јоргован који су једнако лепи и мирисни. Јоргован је цвет који се уноси у кућу за Васкрс.

Легенда о јорговану

Постоји занимљива хришћанска легенда о томе како је јоргован настао, односно како је добио свој препознатљив цвет и опојан мирис.

Наиме, када су разапели Христа, Богородица је тужна и у очају тумарала, не знајући куда иде. Села је да се одмори испод једног дрвета препуног лишћа и онако изнурена, заспала. Тада је са дрвета, полако почело да пада лишће и нежно је покривало.

Када се Пресвета пробудила било јој је топло. Видела је лишће по себи, а када је погледала у дрво, оно је било потпуно голо. Тада је благословила дрво речима: “Буди благословено и миришљаво заувек.” У том тренутку, дрво је опет процветало, пише Крстарица.

(БлицЖена)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas