Oglas
· · Komentari: 0

Do kada beba ne sme da spava na jastuku? Bezbedno je tek od ovog perioda

Važno da beba spava bez jastuka

1715949550_shutterstock_2368574225.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada ste prvi put stavili svog povijenog mališana u krevet, možda vam je izgledalo malo čudno videti ga kako leže na sred svog golog dušeka. Ali kako su se noći pretvorile u nedelje, a nedelje u mesece, verovatno ste se navikli na to. U nekom trenutku, možda ćete početi da se pitate kada bi trebalo da uvedete jastuk. Mala deca mogu da spavaju sa jastukom nakon 2. godine, ali još uvek nije svaki jastuk za njih bezbedan. Jastuci i dalje mogu predstavljati rizik od gušenja za malu decu, pa je važno odabrati pravi.

„Sva deca se razvijaju različitom brzinom, a za neke jastuk može i dalje predstavljati rizik od gušenja pre druge godine“, kaže Po-Čang Hsu, lekar i stručnjak za medicinski sadržaj u Sleeping Ocean-u. „Čak i tada, siguran jastuk za mališane mora biti tvrđi.

Kada je bezbedno za dete da spava sa jastukom?

Mala deca mogu da spavaju sa jastukom počevši od 2. godine. Iako je rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS) prošao nakon bebinog prvog rođendana, jastuci se i dalje smatraju rizikom od gušenja. Ovaj rizik je manji do 2. godine, ali standardni jastuk za odrasle možda nije prikladan.

U ovom uzrastu, jastuk treba da bude mali i čvrst da bi se smatrao bezbednim. „Kada odlučite da je vaše dete spremno za jastuk, imajte na umu da veliki mekani jastuci koji krase vaš krevet verovatno ne odgovaraju“, primećuje Harvi Karp, pedijatar i izvršni direktor kompanije Happiest Baby. Zapamtite takođe da nema žurbe da svom detetu date jastuk. U stvari, što duže budu bez njega, to bolje.

„Istina je da većina male dece dobro spava bez jastuka“, kaže dr Karp. "Preporučujem samo da koristite ćebe u krevetiću nakon prvog rođendana i da sačekate da koristite jastuk dok vaše dete ne pređe iz krevetića u krevet. To možda neće biti do trećeg rođendana ili čak kasnije." Svako dete je drugačije. Obavezno se konsultujte sa pedijatrom ako imate bilo kakvih pitanja o tome da pustite dete da spava sa jastukom.

Prednosti spavanja sa jastukom

Ako spavate sa jastukom, verovatno vam se to sviđa jer podržava kičmu. Udobnost je glavna prednost spavanja sa jastukom. Ali mališani koji su navikli da spavaju bez jastuka najverovatnije će se otkotrljati u položaj na koji su navikli. Zaista treba da stavite jastuk svom mališanu samo ako će mu u krevetu biti prijatnije.

Mere bezbednosti

Mala deca mogu da spavaju sa jastukom nakon što napune 2 godine. Međutim, postoje neke važne mere predostrožnosti koje treba imati na umu kada stavljate jastuk svom detetu.

Izaberite mali i čvrst jastuk

Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da izaberete mali i čvrst prvi jastuk za svoje dete. Prvo, jastuci i dalje mogu predstavljati rizik od gušenja u ovom uzrastu, posebno ako su veliki i mekani. Veliki, mekani jastuci možda neće pružiti odgovarajuću podršku za vrat vašeg mališana. Pošto je telo vašeg deteta još uvek malo i nerazvijeno, preveliki jastuk može dovesti njegovo telo u položaj koji opterećuje njegovu kičmu.

„Debeli jastuk može biti neprijatan za mali vrat i kičmu vašeg deteta, koji se još uvek razvijaju“, objašnjava dr Karp. „Umesto toga, potražite mali, ravan, čvrst jastuk koji podržava glavu, a da ne izaziva naprezanje vašeg mališana.

Pazite na alergije

Jastuci mogu biti uzrok alergije kod male dece. Ako vidite mnogo kijanja ili crvenila očiju koje svrbe od uvođenja jastuka, možda to nije dobra ideja. Da biste smanjili simptome alergije uzrokovane jastucima, zamenite ih nakon godinu ili dve. Korišćenje hipoalergene navlake preko jastuka takođe može da funkcioniše, ali uverite se da dobro pristaje.

„Hipoalergenski modeli su uvek sigurnija opcija“, kaže dr Hsu. „Takođe je korisno nabaviti jastuk koji propušta vazduh da bi pomogao termoregulaciji tokom spavanja. Roditelji će možda želeti da koriste jastučnicu od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili bambus, za poboljšanu prozračnost.“

Što kasnije, to bolje

Ne morate svom mališanu dati jastuk samo zato što puni 2 godine. Generalno, najbezbednije je čekati da uvedete jastuk što duže možete.

„Deca se često bacaju i okreću u krevetu i mogu na kraju da pritisnu lice u jastuk bez mogućnosti da se otkotrljaju unazad“, primećuje dr Hsu. Što je starije i jače vaše dete, manja je verovatnoća da će biti zarobljeno u položaju u kojem bi jastuk mogao da blokira njegovo disanje.

Jastuci takođe mogu predstavljati nove rizike kako vaša beba raste.

„Davanje jastuka malom detetu koje još spava u krevetiću takođe može omogućiti detetu da koristi jastuk kao način, da se popne i izađe iz kreveca“, kaže dr Hsu. "Ovo može dovesti do povreda."

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas