TITOVA OMILJENA JELA: 6 gurmanskih specijaliteta koje je svaki kuvar u Jugoslaviji znao da spremi (RECEPT)

Isidora Čolaković

31. 03. 2025. 000000 21:30
TITOVA OMILJENA JELA: 6 gurmanskih specijaliteta koje je svaki kuvar u Jugoslaviji znao da spremi (RECEPT)

Foto: Shutterstock, Profimedia

Donosimo recepte za 6 omiljenih jela Josipa Broza Tita, čoveka koji je bio predsednik stare Jugoslavije i između ostalog i veliki gurman.

Svaki kuvar u bivšoj Jugoslaviji dobro je znao šta maršal voli da jede. Josipu Brozu Titu, spremala su se samo vrhunska, gurmanska jela.

Višegradski kupus

Sastojci:

800 g svežeg kupusa
800 g junećeg mesa
100 g crvenog luka
100 g paprike
200 g krompira
200 g paradajza
veza peršuna
40 g soli
biber u zrnu
2 lovorova lista
čaša belog vina
dve-tri kašike ulja

Priprema:

Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneće meso narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.

Zapečene štrukle

Sastojci:

za testo:

400 g brašna
1 manje jaje
ulje
maslac
so

Za nadev:

1 kg svežeg sira
2 jaja
200 g maslaca

Za preliv:

dve čaše slatke pavlake

Priprema:

Pomešajte brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta. Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo. U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra kipuće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.

Kuvana junetina

Sastojci:

1 kg junetine (prsa)
100 g šargarepe
100 g peršuna
50 g celera
1 mali luk
lovorov list
biber u zrnu
so

Priprema:

Tito je zahtevao da se junetina priprema na ovaj način. Kilogram mesa od junećih prsa rasecite na dva jednaka dela. Meso stavite u kipuću vodu, dodajte šargarepu, 2 korena peršuna srednje veličine, komadić celera i manji neoljušten luk, lovor, biber u zrnu i so.

Poklopite i kuvajte 30 minuta. Lepši komad mesa stavite u činiju, prelijte supom, dodajte šargarepu i celer, te uz to poslužite ren i senf. Tito je voleo nedovoljno kuvano meso.

Dubrovačka ovčetina

Sastojci:

1 kg suve ovčetine
1 kg raštana ili kupusa
1 kg krompira
1/2 dl maslinovog ulja
začini

Priprema:

U lonac od 5 litara stavite komade ovčetine, prelijte vodom i kuvajte pola sata. Nakon toga dodajte krupno narezan raštan ili kupus, krompir i maslinovo ulje. Kuvajte još pola sata. Dodajte začine i čašu belog vina.

Smuđ na smederevski način

Sastojci:

1,5 kg odrezaka smuđa (pet komada)
3 dl ulja
2 dl belog vina
biber
so
feferoni
1 kg đuveča
2 glavice crvenog luka

Priprema:

Odreske propržite na ulju s obe strane i poslažite u vatrostalnu posudu. Luk propržite na masti dok ne porumeni, zatim dodajte pripremljen đuveč, biber, so, jedan feferon i to kuvajte oko pola sata. Kada bude gotovo, prelijte preko smuđa, dodajte čašu vina i stavite u rernu na 200 stepeni da se kuva oko 10 minuta. Kao prilog poslužite dinstani pirinač i zelenu salatu. Služi se odmah, čim izvadite iz rerne.

Đuveč od povrća

Sastojci:

200 g luka
200 g šargarepe
200 g celera
500 g paradajza
200 g paprike
50 g ulja

Priprema:

Naseckajte povrće na komadiće, paradajz prepolovite. Zagrejte ulje i dinstajte luk dok ne porumeni. Dodajte ostalo povrće. Kuvajte oko 30 minuta na srednjoj vatri.

(Informer)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU