Uskoro su MLADENCI: Recept za mladenčiće iz kuhinje naših baka

Foto: Shutterstock
Praznik je bogat običajima, a jedan od njih je i mešenje mladenčića, posebnih kolačića od pšeničnog brašna koje bi trebalo napraviti rano ujutro, pre dolaska gostiju. Donosimo vam starinski recept za mladenčiće, kakve su pravile naše bake.
Mladenčići su vrsta obrednih kolačića. Nije ih teško napraviti, posebno ako ste vični mešenju testa. Recept za mladenčiće ne razlikuje se mnogo od drugih recepata za kiselo testo, osim u jednom - njih bi obavezno trebalo premazati medom kako bi bračni život bio sladak, srećan i dugovečan. Da biste napravili ukusne mladenčiće koji će spolja biti hrskavi, a iznutra mekani, u testo obavezno dodajte sok i koricu od limuna - kolačići će "disati" i imati osvežavajući ukus.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 500 ml vode
- 40 g svežeg kvasca
- 200 ml ulja
- 100 g šećera
- 1 limun (sok i kora)
- med za premazivanje
Priprema
U šerpicu sipajte 100 mililitara vode, pa stavite na ringlu tek toliko da se voda malo smlači. Potom skinite šerpicu sa ringle, dodajte izmrvljenu kocku svežeg kvasca, kašiku šećera i kašiku brašna, pa sve razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.
Kad kvasac počne da peni, sipajte ga u veliku vanglu, dodajte preostalo brašno i šećer, sipajte ulje, kao i sok od limuna. Za lepši ukus izrendajte i limunovu koricu, pa zamesite testo i ostavite da odstoji sat vremena.
Posle sat vremena premesite testo, razvijte ga pomoću oklagije na debljinu prsta, pa rakijskom čašicom vadite kolačiće. Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni dok ne porumene.
Vruće kolačiće premažite medom.
(Blic Žena)
BONUS VIDEO