NAPRAVITE SOS OD NAJZDRAVIJE PROLEĆNE BILJKE! Pesto od sremuša - ukusna riznica vitamina

Foto: Shutterstock
Sremuš, poznat i kao divlji ili medveđi beli luk, raste od marta do maja, a njegov miris i ukus podsećaju na beli luk, samo što je mnogo blaži i nežniji.
Sremuš je odličan za zdravlje, a listovi i stabljike mogu se jesti u svežem obliku. Može se jesti sirov u prelivu za salatu ili iseckan i kuvan za začinjavanje rižota, supa, čorbi, pasta i povrća.
Ukusan pesto od sremuša može se koristiti na razne načine.
Sastojci:
½ šolje semenki bundeve
100 g svežih listova sremuša
sok od 1 limuna
½ kašičice soli, po ukusu
4 kašike nutritivnog kvasca
crni biber, po ukusu
½ šolje maslinovog ulja
prstohvat čili pahuljica (opciono)
Priprema:
Temeljno operite listove sremuša i obrišite kuhinjskim papirom ili ih jednostavno ostavite da se osuše na vazduhu.
Semenke bundeve propržite na suvom tiganju na srednje niskoj temperaturi. Mešajte stalno kako se ne bi prepržile i izgorele. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih stavite u pesto.Stavite sve sastojke za pesto (osim maslinovog ulja i čili pahuljica) u blender.
Postepeno dodajte sok od limun kako biste postigli željenu kiselost. Blendajte dok se sve ne isecka sitno, a zatim postepeno dodajte maslinovo ulje dok motor radi.Dodajte čili pahuljice po ukusu i prilagodite začine.
Prebacite pesto u čistu teglu i prelijte sa još jednoj kašikom maslinovog ulja kako biste sprečili pojavu buđi. Čuvajte ga u frižideru 2-3 nedelje.
(Informer)