FIŠ PAPRIKAŠ: Pikantni riblji specijalitet

Daša Lončarević

15. 03. 2025. 000000 12:30

Foto: Shutterstock

Ovaj pikantni riblji specijalitet neizostavan je na porodičnim okupljanjima, fišijadama i druženjima uz reku. Tajna savršenog fiša krije se u odabiru prave ribe, bogatstvu crvene paprike i laganom kuhvnju na otvorenoj vatri. Ako želite pripremiti fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, napravite ga prema ovom proverenom receptu.

Sastojci (za 4-6 osoba)

  • 2 kg sveže rečne ribe (šaran, som, štuka ili kombinacija)
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 2 l vode
  • 3 kašike mlevene slatke paprike
  • 1 kašika ljute mlevene paprike (ili više, po ukusu)
  • 1 dl belog vina
  • 2 kašike koncentrata paradajza
  • 2 lista lovora
  • So i biber po ukusu
  • 1 sveža ljuta papričica (po želji)
  • 300 g domaćih rezanaca za prilog

Priprema:

 Očistite ribu, operite je i isecite na jednake komade. Posolite i ostavite da odstoji dok pripremate supu. Luk sitno naseckajte i stavite ga u veći kotlić ili duboki lonac. Prelijte vodom i pustite da provri. Dodajte začine – mlevenu papriku (slatku i ljutu), koncentrat paradajza, lovor i malo soli. Sve dobro promešajte. Kad voda počne da ključa, dodajte komade ribe, smanjite vatru i kuvajte oko 45 minuta bez mešanja (lagano protresite kotlić kako se riba ne bi raspala). Dodajte vino i ljutu papričicu pred kraj kuvanja za dodatnu aromu. Skuvajte rezance zasebno u slanoj vodi i poslužite ih uz fiš paprikaš.

Prijatno!