Čokoladna torta bez brašna koju italijani prave već 150 godina: Ovako nešto još niste probali

Daša Lončarević

22. 03. 2025. 000000 21:00
Čokoladna torta bez brašna koju italijani prave već 150 godina: Ovako nešto još niste probali

Foto: Shutterstock

Eugenio je tragao za savršenom čokoladnom tortom i nakon brojnih eksperimenata utvrdio je da u nju uopšte ne treba dodavati pšenično brašno. Umesto toga, tortu je napravio sa mlevenim kikirikijem, što je desertu dalo karakterističan ukus, ali i divnu sočnost.

Torta Barozzi izgleda kao kolač, ali njena tekstura nije gnjecava ili teška. Naprotiv, izuzetno je lagana zahvaljujući umućenim belancima koji se ručno umešaju u smesu pre nego što se ispeče u zagrejanoj rerni.

Kolač je najbolji kada je na sobnoj temperaturi, a najčešće se servira sa malo šećera u prahu ili kakaa. Možete dodati i šumsko voće ili čak kuglicu sladoleda od vanile, piše Pun kufer.

Sastojci:

  • 230 g crne čokolade

  • 160 g belog šećera

  • 150 g putera
  • 70 g neprženog kikirikija
  • 30 g badema
  • 20 ml ruma
  • 10 g instant kafe
  • 4 jaja

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa. Pleh za torte prečnika 20 centimetara dobro namastite i ostavite sa strane.

Otopite crnu čokoladu i kockice putera na pari. Mešajte smešu na pari dok se ne istopi i poveže.

Kikiriki i badem sameljite u fini prah u dobrom blenderu ili seckalici za povrće. Pazite da ih ne mešate predugo ili će se pretvoriti u lepljivu smesu.

Odvojite žumanca od belanaca. Umutiti žumanca i šećer u glatku smesu. Dodajte mleveni kikiriki i bademe, instant kafu i rum. Ohlađenu otopljenu čokoladu umešajte u smesu na bazi jaja.

Umutite belanca u čvrst sneg i ručno ih umešajte u ostatak smese. Smesu prebacite u pripremljen pleh i sve zajedno pecite u zagrejanoj rerni oko 35 do 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je smesa kuvana pre nego što je izvadite iz rerne.

Kolač ohladite i pospite sa malo šećera u prahu i/ili kakao praha. 

Prijatno!

(Pun kufer)