Krofne bez jaja i kvasca: Malo drugačija priprema mnogima omiljenog slatkiša

Kristina LJubisavljević

01. 03. 2025. 000000 17:30

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 50 g šećera (+ malo za valjanje krofni)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml mleka
  • 30 g mekog putera
  • 1 prstohvat soli
  • Kora pols limuna (narendana)
  • Ulje za prženje

Priprema:

Ako volite domaće krofne, ali nemate vremena da čekate da testo naraste, ovaj recept za krofne bez kvasca biće vaš novi omiljeni! Prave se brzo, mekane su i ukusne, sa divnim mirisom limunove kore.

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, prstohvat soli i narendanu limunovu koru. Dodajte mekani puter i mleko pa zamesite testo. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo koje se ne lepi za ruke. Pobrašnite radnu površinu i razvucite testo na debljinu od oko 1 cm. Modlom ili čašom vadite krugove. Po želji, manjom modlom napravite rupice u sredini da dobijete krofne sa rupom. 

Zagrejte ulje u šerpi na srednjoj temperaturi. Pržite krofne dok ne postanu zlatno-smeđe sa obe strane. Vadite krofne na papirni ubrus da upiju višak ulja. Dok su još tople, uvaljajte krofne u šećer ili ih pospite prah šećerom.