Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Foto: You Tube Printscreen / Deda Miletova Kuhinja
Svi znamo da je Josip Broz bio veliki hedonista, pa je tako imao i istančan ukus za hranu, a ovo je jedna od torti koju je zaista obožavao i predlažemo vam da je napravite - što pre.
Sastojci za jednu koru (peku se ukupno 3):
- 4 belanca
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 1 kašika prezli
- 4 kašike oraha
Prvi deo fila
- 500ml mleka
- 2 kesice vanilin pudinga
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
Drugi deo fila
- 12 žumanaca
- 80ml vode
- 150 gr šećera
I jos
- 250gr margarina
- 175gr prah šećera
- 100gr bele čokolade
- 100gr crne čokolade
- Šlag za dekoraciju
Priprema
Umutiti belanca, šećer i kašiku, kašiku prezle, orahe. Dobijenu smesu izliti u pleh i peći. Tako pečete tri kore.
Prvi fil napravite tako što ćete u pola litre mleka skvuati dva pudinga sa šećerom i brašnom.
Drugi fil pravite tako što ćete umutiti žumanca i šećer, dodati pomalo vode. Tu smesu skuvajte na pari.
Umutite maslac i šećer u prahu. Maslacu dodajte skuvan puding i skuvan fil od žumanaca. Sve zajedno umutite u jedan fil.
Taj dobijeni fil podelite na dva dela, u jedan dodajete crnu čokoladu, a u drugi belu čokoadu. Filujte korice i ukrasite šlagom.
Pogledajte i video sa detaljnim uputstvom:
Prijatno!