PRIPREMITE ŽITO ZA ZADUŠNICE: Tradicionalni recept naših baka

Kristina Lalić-Spirković

21. 02. 2025. 000000 12:00
PRIPREMITE ŽITO ZA ZADUŠNICE: Tradicionalni recept naših baka

Foto: Shutterstock

Sastojci:

500 g pšenice

250 g šećera (ili po ukusu)

200 g oraha (mlevenih)

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica cimeta (po želji)

100 g prah šećera (za posipanje)

Priprema:

Pranje i kuvanje pšenice

Isprati pšenicu nekoliko puta dok voda ne bude bistra. Potopiti je u vodu preko noći (opciono, ali pomaže da se brže skuva). Kuvati pšenicu u velikoj količini vode dok ne omekša (oko 1,5–2 sata). Povremeno dolivati vodu ako ispari. Kada je kuvana, procediti je i isprati hladnom vodom.

Mlevenje pšenice

Ostaviti pšenicu da se dobro ocedi i osuši, pa je samleti na mašini za meso ili usitniti štapnim mikserom. Dodavanje sastojaka U mlevenu pšenicu dodati šećer, vanilin šećer, mlevene orahe i cimet. Dobro izmešati da se sjedini. Dekorisanje Prebaciti žito u činiju i poravnati. Posuti prah šećerom i po želji dodati još oraha u obliku krsta. Žito se tradicionalno nosi u crkvu na osvećenje, a zatim se deli u znak sećanja na pokojne.

Prijatno i neka bude na pomen dušama pokojnih!

BONUS VIDEO