PRIPREMITE ŽITO ZA ZADUŠNICE: Tradicionalni recept naših baka

Foto: Shutterstock
Sastojci:
500 g pšenice
250 g šećera (ili po ukusu)
200 g oraha (mlevenih)
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta (po želji)
100 g prah šećera (za posipanje)
Priprema:
Pranje i kuvanje pšenice
Isprati pšenicu nekoliko puta dok voda ne bude bistra. Potopiti je u vodu preko noći (opciono, ali pomaže da se brže skuva). Kuvati pšenicu u velikoj količini vode dok ne omekša (oko 1,5–2 sata). Povremeno dolivati vodu ako ispari. Kada je kuvana, procediti je i isprati hladnom vodom.
Mlevenje pšenice
Ostaviti pšenicu da se dobro ocedi i osuši, pa je samleti na mašini za meso ili usitniti štapnim mikserom. Dodavanje sastojaka U mlevenu pšenicu dodati šećer, vanilin šećer, mlevene orahe i cimet. Dobro izmešati da se sjedini. Dekorisanje Prebaciti žito u činiju i poravnati. Posuti prah šećerom i po želji dodati još oraha u obliku krsta. Žito se tradicionalno nosi u crkvu na osvećenje, a zatim se deli u znak sećanja na pokojne.
Prijatno i neka bude na pomen dušama pokojnih!
BONUS VIDEO