Karađorđe je najviše voleo jelo koje se pravi od 3 sastojka: Jedan korak je presudan da bi vam ispalo savršeno

Foto: Shutterstock, Wikipedia
Papula, ili medžganik, kako ga zovu u Rasinskom okrugu, je jelo koje se spremalo od davnina, a veruje se da je bilo Karađorđevo omiljeno jelo. To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj. Za medžganik se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je da to bude - beli.
Sastojci:
500 grama belog pasulja tetovca
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 dl ulja
aleva paprika
biber
so
Priprema:
Potopite beli pasulj u vodu da prenoći. Ocedite ga, staviti drugu vodu da se kuva, kad provri ponovo ocediti. Prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte.
Pasulj začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksajte, kako biste dobili finu glatku masu.
Očistite i sitno iseckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte izmiksan pasulj. Ukoliko ne volite beli luk možete i bez njega da pripremite ovo jelo.
Promešajte, kratko propržite i dodajte dve kašičice aleve paprike. Vodite računa da paprika ne pregori jer će poprimiti gorak ukus.