Recept za tradicionalnu BOŽIĆNU POGAČU: Idealna za početnike u kuhinji

Kristina LJubisavljević

07. 01. 2025. 000000 10:15

Foto: Shutterstock

Recept za pogaču:

  • brašno 1 kg
  • mleko 1/2 l
  • svež kvasac 1 kocka
  • jaja 2
  • malo soli

Priprema:

Za početak u malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna, takođe dolivati preostalo mleko kako bi se dobilo glatko testo.

Nakon što ste testo dobro izmesili, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Stavite česnicu u podmazan pleh. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.