RECEPT ZA NAJBOLJU ŠAMPITU: Obradujte ukućane savršenom poslasticom

Isidora Čolaković

12. 12. 2024. 000000 20:30

Foto: Shutterstok

Šampita spada u onu vrstu poslastica koju ili volite ili ne. Ukus joj je, neki bi rekli, presladak, jednostavna je za izradu, a za njenu pripremu neće vam biti potrebno ni previše sastojaka. NJene osnovne namirnice su jaja, brašno i šećer.

Sastojci koji će vam biti potrebni:

Za koru:

8 žumanaca
8 kašika šećera
8 kašika ulja
8 kašika mleka
8 kašika brašna
pola kašičice praška za pecivo

Za fil:

8 belanaca
24 kašike šećera
1 kašika limunovog soka
2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Osam žumanaca dobro umutiti sa osam kašika šećera. Umutiti dok odmah ne postane kremasto. Zatim dodajte osam kašika ulja i osam kašika mleka. Promešajte kašikom i dodajte osam kašika brašna i prašak za pecivo. Mešajte kašikom dok se smesa ne sjedini.

U kalup stavite papir za pečenje i stavite da se peče. Pecite deset minuta na 180 stepeni.

Trećinu vode stavite u šerpu, koja mora biti uža od vaše činije za pravljenje fila, i pazite da voda ne dodiruje dno posude u kojoj ćete umutiti fil. Stavite vodu da provri. U činiju za fil stavite osam belanaca i dodajte 24 kašike šećera. Zatim dodajte limunov sok i dve kesice vanilin šećera i promešajte.

Kada voda provri, preko nje stavite posudu sa belancima i počnite da mutite smesu deset minuta. Za to vreme jaja će biti pasterizovana i dobićete čvrstu smesu. Posle toga, belanca skinite sa vatre i mutite mikserom osam do deset minuta.

Na koru staviti fil i poravnati. Ukrasite ga malinama. Stavite u frižider i konzumirajte u roku od pola sata.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU