KAKO DA ZNATE DA SE KISELI KUPUS POKVARIO: Ako vidite ovo u buretu, momentalno ga bacite

Kristina Lalić-Spirković

07. 12. 2024. 000000 14:30

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus je popularna namirnica koja se često koristi u različitim jelima, ali kao i svaki fermentirani proizvod, može se pokvariti ako nije pravilno skladišten.

Da biste dobili kiseli kupus koji će ostati ukusan i siguran za konzumaciju do kraja zime, ključni su pravilni sastojci i pažljiv proces pripreme.

Izbor kupusa i pravilna pripema je veoma bitna

Birajte domaće sorte sa pljosnatijim glavicama, koje imaju zbijenije listove. Kupus treba da bude praćen so i vodom, a sve se stavlja u bure koje mora biti izuzetno čisto. Idealno je da bure bude drveno, ali može biti i plastično. 

Temperatura treba da bude oko 10 stepeni, a bure mora biti dobro zatvoreno kako bi se sprečio ulazak prljavštine i insekata.

Najbrže se ukisele domaće sorte sa tanjim listovima i slabo razvijenim nervima, svetlozelene boje, jer sadrže visok nivo prirodnog šećera koji podstiče brzu fermentaciju.

Zelena i crna skrama znak da se kupus pokvario

Ako je kupus dobro izabran, a koncentracija soli pravilna, neće doći do kvarenja. Pokvaren kupus prepoznaje se po neprijatnom mirisu i ukusu, kao i po debeloj, crnoj ili zelenoj skrami na površini bureta, koja može ukazivati na razvoj gljivica.

(Informer)

 

BONUS VIDEO