RECEPT ZA POSNI TIRAMISU: Sočni kolač ni malo ne zaostaje za originalom

Kristina Lalić-Spirković

04. 12. 2024. 000000 20:00

Foto: Printskrin/Youtube

Za koru

200 ml ulja 
1,5 čaša vode 
450 g brašna 
320 g šećera 
1 kašičica sode bikarbone 
1 kašičica vanilin šećera 

Za fil

1 posni margarin 
200 ml biljne slatke pavlake
6 kašika šećera u prahu
1 kašičica kakao praha
3 kapi ruma

Za sirup

300 g šećera 
300 ml vode
2 kašičice instant kafe
100 ml ruma

Za glazuru

250 g čokolade za kuvanje 
1 kašika šećera 
4 kašike vode 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 2 dela.  Zasebno penasto umutite margarin sobne temperature pa dodajte biljnu slatku pavlaku. Umutite sve da se sastojci dobro sjedine. Dodajte kakao, rum i kakao prah pa mikserom sjedinite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Prohlađenom sirupu dodajte rum. U kalup stavite koru pa je prelijte sirupom i potom, premažite pripremljenim filom. Ponovite postupak i sa drugom korom. Pomešajte vodu i šećer pa dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje, na umerenoj temperaturi. Kolač prelijte čokoladnom glazurom pa pospite kakao prahom. Ostavite u frižideru da se prohladi i stegne.

Uživajte!

(Trpeza)

 

BONUS VIDEO