RECEPT ZA NOVOGODIŠNJE MEDENJAKE: Spremite brzo i lako popularni praznični slatkiš

Kristina Lalić-Spirković

10. 12. 2024. 000000 18:00

Foto: Shutterstock

Tokom novogodišnjih praznika domaćice uglavnom pripremaju razne poslastice, a u mnogim domaćinstvima, medenjaci su neizostavan deo slatke trpeze. U nastavku vam donosimo recept za ovu poslasticu. 

Sastojci:
Za testo:

  • 150 ml meda
  • 100 gr šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 130 gr margarina
  • 1 jaje
  • 400 gr brašna

 

Priprema: 

Staviti u šerpicu da provri med, šećer i cimet. Dodati sodu i kada zapeni dodati maslac i mešati dok se ne otopi. Zatim smesu prebaciti u neku veću činiju i dodati jedno jaje, to dobro umešati i na kraju dodati brašno. Razvući testo po površini, a pre toga staviti brašno kako se testo ne bi lepilo. Kalupima vaditi oblike. Peći na 180 stepeni 8-10 minuta.

Za glazuru:

1 belance

250 gr šećera u prahu

iscediti malo limuna

Priprema: 

Umutiti malo belance, pa dodati prosejan šećer i na kraju limunov sok. Ako želite u boji, podelite smesu, pa dodajte boju u prahu po želji.

(Informer)

 

BONUS VIDEO