ZA SAVRŠEN POČETAK DANA: Burek sa spanaćem i sirom

Kristina Lalić-Spirković

04. 12. 2024. 000000 08:00

Foto: Shutterstock

  • Sastojci: 
  • 500 g pakovanja tankih kora za pitu 
  • 300 g sira
  • 500 g svežeg ili zaleđenog (otopljenog i oceđenog) spanaća
  • 200 ml vode
  • 125 ml ulja
  • so

Priprema: 

Zagrejte rernu na 180 stepeni i ostavite uključenu. U posebnoj posudi pomešajte vodu, ulje i jednu ravnu kašiku soli.

U drugu posudi izgnječite sir i dodajte (ako je svež, predhodno blaniširan i isceđen) spanać i posolite prema ukusu.

Podmažite tepsiju sa malo ulja, a zatim stavite dve kore jednu preko druge tako da ivice stoje izvan pleha. Sipajte preko njih kašiku ili dve pomešane tečnosti.

Sada preko stavite tri kore koje ćete predhodno da zgužvate i rasporedite po tepsiji tako da ne štrče preko ivica. Svaku potom pospite sa četiri do pet kašika tečnosti, potom pospite smesu sira i spanaća.

Postupak ponavljajte, tako da ostavite jednu neiskorišćenu koru.

Potom viljuškom izbušite na par mesta kore, pa dodajte još tečnog rastvora, da budete sigurni da je prošao svuda. Sada savijte ivice donjih kora koje ste ostavili da vire sa strane, i sve lepo preklopite i lepo upakujte sa poslednjom korom.

Burek sada stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 40 minuta dok ne porumeni.

Kada se ispeče, prevrnite ga na tanjir, pa tek onda isecite i poslužite.

(Ona)

 

BONUS VIDEO