SIMPTOMI NEDOSTATKA FOLNE KISELINE: Evo gde se nalazi ovaj važan vitamin

Kristina LJubisavljević

03. 12. 2024. 000000 21:30

Foto: Shutterstock

Folna kiselina (poznata i kao vitamin B9) u organizmu ima mnoge važne funkcije. Odgovorna je za pravilno funkcionisanje nervnog, imunološkog i krvnog sistema, kao i brojni drugi vitamini i minerali.

Odraslom čoveku dnevno je potrebno 200 mikrograma folne kiseline, a trudnice bi trebalo da unose najmanje duplo veću dozu. Stručnjaci iz Velike Britanije ističu da folna kiselina podržava proizvodnju zdravih ćelija i genetskog materijala. Zbog toga njen nedostatak u prvim nedeljama trudnoće može dovesti do ozbiljnih anomalija, koje godišnje pogađaju više od 1000 dece.

Međutim, nedostatak folne kiseline mogu imati i starije osobe, gojazne osobe, kao i one koje pate od oboljenja creva i bubrega, depresije, malignih tumora, dijabetesa tipa 1 i 2.

Problemi sa folnom kiselinom mogu nastati, između ostalog, usled upotrebe određenih lekova (npr. nesteroidnih antiinflamatornih lekova, antibiotika, lekova protiv epilepsije ili kontraceptiva), ali i zbog pušenja.

Evo simptoma nedostatka folne kiseline:

  • Pad imuniteta,
  • Pospanost,
  • Hronični umor,
  • Glavobolje,
  • Lupanje srca,
  • Trnci i utrnulost ruku,
  • Problemi sa pamćenjem,
  • Smanjena koncentracija,
  • Lošije raspoloženje.

Kako nadoknaditi folnu kiselinu?

Dijetetičarka Frenki Filips je u razgovoru za "SurreyLive" istakla da je folat ključan sastojak mnogih važnih procesa u organizmu. Napomenula je da postoji jednostavan način za redovno nadoknađivanje njegovog nedostatka.

- Čaša 100% pomorandžinog soka zapremine 150 ml poznat je izvor folne kiseline. To je praktičan i pristupačan način da zadovoljite dnevne potrebe za ovim hranljivim sastojkom - naglašava dijetetičarka.

Filips savetuje da se u svakodnevnu ishranu uključe namirnice i napici bogati folnom kiselinom. Pored soka od pomorandže, preporučuje konzumiranje lisnatog povrća, poput spanaća, kelja i brokolija. Uz obroke možete dodati mahunarke, kao što su grašak, sočivo, leblebije i pasulj.

- Na primer, samo jedna šolja kuvanog sočiva sadrži 90% dnevnih potreba za folnom kiselinom. Mahunarke su takođe bogate proteinima, vlaknima i antioksidantima - naglašava Frenki.

(Lepa i srećna)