NAJUKUSNIJI RUČAK SA KISELIM KUPUSOM: Podvarak, bogat i aromatičan obrok koji greje dušu

Kristina Lalić-Spirković

30. 11. 2024. 000000 14:00

Foto: Shutterstok

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa (može i 1,5 kg, zavisi od željene količine)
  • 500 g svinjetine (npr. but ili krmenadle) ili suvo meso (npr. sušena slanina ili kobasica)
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • 3-4 kašike ulja ili masti
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 100 ml vode ili bujona

Priprema:

 Očistite i sitno iseckajte kiseli kupus. Možete ga iseći na veće komade, zavisno od toga kako volite da izgleda u jelu. Isecite svinjetinu (ili suvo meso) na kocke ili trake. Ako koristite kobasicu, iseckajte je na kolutove.

U velikoj šerpi zagrejte ulje ili mast. Dodajte iseckan crni luk i pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast (oko 5-7 minuta). Dodajte meso (ili kobasicu) i propržite ga sa svih strana dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Dodajte mlevenu papriku, lovorov list, so i biber.  U šerpu sa prženim mesom dodajte iseckani kupus. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.  Dodajte pasirani paradajz, a ako je jelo suvo, dodajte malo vode ili bujona. Pokrijte šerpu i kuvajte podvarak na srednje niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući. Ako je potrebno, dolijte malo vode kako se kupus ne bi zalepio za dno. Podvarak možete pripremiti i u rerni: nakon što sve sjedinite, stavite u vatrostalnu posudu i pecite 30-45 minuta na 180°C. Jelo je gotovo kada kupus postane mekan, a meso sočno i dobro skuvano. Na kraju, proverite začine i po potrebi dodajte još soli i bibera.  Podvarak možete servirati kao glavno jelo, a uz njega se odlično slažu domaći hleb, pire krompir ili kuvani krompir.

(24sedam)