Recept za posni ručak: Korak po korak do savršenog pasulja

Kristina LJubisavljević

28. 11. 2024. 000000 15:30

Foto: Jutjub/printskrin/ Bakina kuhinja

Potrebno je: 

  • 400g krupnog pasulja
  • 1 glavica crnog luka
  • lovorov list
  • 2 šargarepe
  • 1 krompir
  • nekoliko zrna bibera

Za zapršku treba:

  • ulje
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 veća čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • slatka mlevena paprika
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašika ajvara

Priprema:

Oprati pasulj nekoliko puta, a onda sipati malo vode da vri 2-3 minuta, pa procediti i oprati. 

Naliti hladu vodu. Dodati seckan crni luk, lovorv list, i zrna bibera. Ubaciti i malo ulja, seckanu šargarepu i krompir na kockice. 

Kuvati sat vremena ako je pasulj od ove godine ili duže ako je stariji. Za zapršku iseckati crni i beli luk. U tiganj sipati ulje, pa dodati seckan crni luk i pržiti da dobije žutu boju. Staviti brašno, pa pržiti sve zajedno 1-2, pa ubaciti beli luk.

Sve zajedno još malo pržiti i dodati mlevenu papriku, izmešati i sipati u pasulj. Dodati začin i ostaviti pasulj da se kuva nekoliko minuta. Probati ukus. Ako treba dodati soli. Uživajte!