RECEPT ZA PUNJENU POGAČU: Napravite je na ovaj način i korice će biti hrskave, a sredina mekana kao pena (VIDEO)
Iz bakine kuhinje nam stiže recept za pogaču pripremljenu na poseban način.
Punjena pogača - sastojci:
300 ml. mleka
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
700 gr brašna
malo soli
50 ml maslinovog ulja
1 jaje + belance
Za nadev:
150 gr sira
50 gr rendanog kačkavalja
1 puna kašika kisele pavlake
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašičica ulja
50 gr rendanog kačkavalja
Punjena pogača - priprema:
U lončić sipati kvasac, malo mlakog mleka, dodati šećer i izmešati. Kad zapeni sipati u vanglu, dodati jedno belance i celo jaje, a žumance ostaviti poklopljeno za premazivanje. Dodati ulje, pa polako brašno, so i varjačom lupati dodavajući svih 70 gr brašna. Testo mora da se izlupa da bude glatko.
Malo premazati uljem, poklopiti folijom i krpom i ostaviti na toplom 30 -40 minutaa. Sto posuti brašnom i istresti testo. Izraditi ga rukama i formirati u loptu, pa je podeliti na dva jednaka dela. Izmešati sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom.
Prvu loptu testa razviti oklagijom za 2 cm debljine, pa je prebaciti u tepsiju obloženu pek papirom. Premazati sa sirom. Prekriti sa drugom polovinom razvijenog testa. Ostaviti pokriveno da odmori 20 minuta, pa premazati žumancetom u koje treba dodati kašičicu ulja i mleka i dobro izjednačiti.
Premazati pogaću i prekriti je sa rendanim kačkavaljem. Rernu uključiti na 220 stepeni C peći 20 minuta, pa smanjiti na 180 stepeni i peći još 20 minuta. Vrhunska pogača, prijatno!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU