Ostavljate otvorenu rernu nakon pečenja? Evo zbog čega pravite veliku grešku
+Kako kažu, ako se ne sledi pravilan postupak hlađenja rerne, što otvaranje vrata nije, mogu nastati i određene posledice.
Previše vrućeg vazduha može da ošteti okolni nameštaj, što često i piše u korisničkim upustvima proizvođača. Najosetljiviji je nameštaj od aluminijuma koji lako reaguje na promenu temperature. Drvena vrata takođe mogu da pretrpe oštećenja u boji ako su izložena vrućem vazduhu.
Neki ljudi ipak biraju da rernu ostave samo malo otvorenom kako bi vreo vazduh lakše izašao. Međutim, na taj način možemo da oštetimo šarke koje služe za otvaranje i zatvaranje vrata rerne. Tako da ako ipak imate naviku da otvarate rernu, bolje je da to učinite kompletnim otvaranjem rerne.
Ipak treba znati da i tu vreba opasnost. Ukoliko vrata držiti kompletno otvorenim, postoji rizik od slučajnih opekotina, a posebno treba biti oprezan u domovima gde ima dece.
Ono što su stručnjaci zaključili jeste da je ipak najbolje da vrata nakon korišćenja rerne potpuno zatvorite i ostavite da se hladi. Na taj način će hlađenje možda trajati duže, ali moderne rerne su opremljene ventilatorima koje omogućavaju pravilno izbacivanje toplote i vlage. Držanjem zatvorenih vrata izbegavate sve potencijalne probleme i oštećenja.
(Lepa i srećna)
BONUS VIDEO