DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Pročitajte recept za najukusniji đevrek od kog čitava kuća lepo miriše
Sastojci:
500g glatkog brašna
350ml mlake vode
1 kašika šećera
1 kašika ulja
1 kesica suvog kvasca
200g susama
malo soli
Priprema:
U činiji pomešajte šećer, kvasac, brašno i so, pa promešajte.
Potom dodajte ulje i vode pa umutite mikserom sve dok se ne sjedini i ne postane blago lepljivo. Ukoliko vam testo nije sjedinjeno, dodajte slobodno još brašna.
Kada testo bude gotovo, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom da se podigne, odnosno da kvasac počne da deluje oko 90 minuta.
Za to vreme susam propržite u tiganju.
Testo posle 90 minuta podelite na manje, jednake delove, u zavisnosti koliko đevreka želite da dobijete. Svaki komad testa razvaljajte i položite dve trake paralelno jednu uz drugu. Počnite da ih preplićete, pa spojite krajeve kako biste formirali prsten. Sve ponovite i sa ostalim komadima testa.
Svaki "prsten" odnosno đevrek umočite celog u prženi susam i stavite ih u tepsiju za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Kada ih poređate, ostavite tako još 20 minuta da još malo nadođu. Pecite u rerni na 200 stepeni od 12 do 15 minuta, videćete već kad budu počeli da rumene.
(N portal)
BONUS VIDEO