TRIKOVI ZA SAVRŠENE PRŽENICA: Evo kako su omiljeni doručak pripremale naše bake

Isidora Čolaković

21. 11. 2024. 000000 08:00

Foto: Shutterstok

Prženice su omiljeni doručak mnogih, ali mnogo veštine je potrebno da ispadnu savršeno, da su hrskave po ivicama, a u sredini mekane i vazdušaste, da ne budu previše masne, ali ni suve, niti da budu prepečene ili nedovoljno pečene.

To je stvar pažljive pripreme, strpljenja i trikova iskusnih majstora.

Previše tanko sečete hleb

Ako su kriške pretanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja „teška”. Kriške treba da budu debljine oko centimetar i po.

Koristite svež hleb

Uvek je bolje koristiti hleb koji je ostavljen bar jedan dan.

Pržite ih na puteru

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je mnogo bolje koristiti biljno ulje.

Nemojte koristiti mleko

Iako to kod nas nije uobičajena praksa, pržena hrana je ipak mnogo ukusnija kada se u mešavinu jaja doda mleko, i to punomasno!

Koristite previše jaja

Gruba formula za pripremu mešavine od jaja je da na dve kriške hleba koristite četvrtinu šolje mleka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće od običnih prženica „remek-delo”, a ako volite slatku verziju dodajte cimet, vanilu ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora biti vrelo kako prženice ne bi upile previše masti. Pecite ih na srednjoj vatri nekoliko minuta sa svake strane.

(Informer)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU